fbpx

video | „Nimeni nu ne informează”. Cât de bine înțeleg moldovenii noul sistem de vot?

Pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 24 februarie, par a fi, în continuare, un proces complicat și neclar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Platforma de sondaje sociologice independente Votum.md a efectuat un interviu pe străzile capitalei, întrebând trecătorii ce cunosc despre noul sistem de vot, circumscripțiile uninominale, listele de partid și care sunt candidații pentru care urmează să voteze.

Unii și-au exprimat deschis indiferența în fața camerelor, spunând că cel mai probabil nici nu vor merge să voteze sau vor strica buletinele de vot, pe când alții își iau în serios atribuțiile de cetățean al Republicii Moldova.

Totodată, majoritatea respondenților au spus că deși cunosc că urmează să voteze conform sistemulului electoral mixt, nu înțeleg prea bine cum asta se va întâmpla.

„Nu prea cunoaștem, deoarece suntem puțin informați. Sunt unii oameni care chiar nu înțeleg deloc pentru cine să voteze sau cum să o facă. Sunt tocmai patru liste și va fi o adevărată confuzie”, a declarat un bărbat.

De asemenea, cei mai mulți dintre cetățeni nu sunt la curent cu numărul circumscripțiilor în care vor putea vota sau candidații care vor fi pe listele acestor circumscripții și susțin că nimeni nu vorbește despre aceste lucruri în spoturile publicitare și nimeni nu precizează nimic.

Amintim că pe 24 februarie 2019 vor avea loc alegerile parlamentare și paralel va fi organizat și un referendum consultativ prin care cetățenii își vor exprima părerea față de reducerea numărului de deputați, dar și capacitatea poporului de a demite politicienii din funcție.

Articole asemănătoare

Back to top button