fbpx

video | Ne-a dus faima chiar și în Africa. Dan Balan, primul și unicul artist din Moldova nominalizat la premiile Grammy, împlinește 40 de ani

Deși părinții l-au vrut licențiat în Drept, el nu s-a lăsat de visul de a cânta pe marile scene ale lumii. Dan Balan, cunoscutul interpret moldovean care ne-a dus faima până și în Africa, fiind primul și unicul artist din țara noastră nominalizat la premiile Grammy, împlinește astăzi 40 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Interpretul este originar din Chișinău și-i are ca părinți pe vedeta de televiziune Ludmila Balan și șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Mihai Balan.

Artistul a avut primul contact cu muzica la 11 ani, atunci când părinții îi dăruiseră un acordeon la mâna a doua. După ce a abandonat studiile la facultate de Drept, acesta se concentrează în întregime pe activitatea muzicală, promovându-și propriul grup rock, Inferialis, axat pe muzica undergound.

În 1999, Dan Balan fondează un nou proiect muzical, formația O-zone. În paralel, el a fost și producătorul noului show TV pentru copii, „Tanti Ludmila Show”, al cărei prezentatoare era chiar mama sa. Noul proiect televizat avea nevoie de o melodie pentru generic, iar artistul a ales o piesă compusă de el însuși cu ceva timp în urmă.

După desființarea proiectului O-zone, Dan Balan adună o nouă echipă de instrumentiști și începe să lucreze la piese noi. În februarie 2009, Dan Bălan devine primul compozitor din R. Moldova nominalizat vreodată la premiul Grammy, cel mai important și prestigios premiu din industria muzicală mondială, în calitate de co-autor al superhit-ului „Live Your Life”, în interpretarea cântăreței Rihanna și a rapper-ului T.I.

A devenit cunoscut pentru mai multe piese ale sale, cum ar fi: Chica Bomb, Freedom, Лишь до утра, Лепестками Слёз (realizată în colaborare cu Vera Brejneva), Lendo Calendo, Dragostea din tei (situat în topul chart-urilor din mai bine de 30 de țări, vândut în mai mult de 12 milioane de copii pe tot mapamondul). 

În prezent, Dan Balan este membrul echipei de jurați la concursul Vocea Ucrainei. Deși se vehiculează că ar fi burlac, nimeni nu poate spune cu exactitate detalii despre viața personală a artistului, întrucât niciodată nu a afișat vreo relație, chiar dacă declara anterior că nu ar fi singur.

Articole asemănătoare

Back to top button