fbpx

video | Iurie Ciocan, despre rapoartele Promo-Lex: „O influențare nepotrivită a alegătorilor”

Rapoartele interimare realizate de Asociația Promo-Lex nu ar avea acoperire legală și reprezintă o interferență în procesul electoral. Declarația a fost făcută de membrul CEC, Iurie Ciocan, care i-a solicitat președintei Alina Russu să invite reprezentanții Promo-Lex pentru a oferi explicații.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ciocan a explicat că nicio o altă organizație care monitorizează alegerile în Republica Moldova, nu face astfel de rapoarte interimare, iar informațiile prezentate ar putea duce în eroare opinia publică.

Am căutat în standardele internaționale de monitorizare a alegerilor. Eu nu am găsit nicio normă care permite realizarea rapoartelor interimare. Nicio misiune în R. Moldova, acreditată, națională sau internațională nu face acest lucru. Eu consider aceste rapoarte o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor și a mediului în general de organizare a alegerilor. Oameni simpli, oameni care nu cunosc în detaliu activitatea organelor electorale, auzindu-vă în mass-media își fac concluzii care pot fi greșite. Iurie Ciocan, membru CEC

Acesta a adăugat că la finalul perioadei electorale sunt bine venite orice fel de critici însă nu în timpul campaniei pentru că ar putea interveni în procesul electoral.

În cadrul briefing-ului de presă de după ședința Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a reacționat la propunerea membrului CEC, Iurie Ciocan, menționând că „vom analiza raportul dat și vom veni pe fiecare componentă cu reacții și anume dacă s-au adeverit sau nu informațiile prezentate de Promo-Lex”.

Amintim că Asociația „Prom-Lex” a prezentat cel de-al doilea raport elaborat de Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit acestuia, concurenții electorali împart cadouri alegătorilor.

Misiunea de observare a alegerilor a descris în raport 46 de cazuri de oferire a cadourilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 36 de cazuri de distribuire a pliantelor informative și 23 de întâlniri cu alegătorii, toate fiind atribuite celor trei partide menționate mai sus.

Articole asemănătoare

Back to top button