fbpx

video | Igor Dodon l-a prezentat pe Dumitru Robu angajaților din Procuratură: Nu toți din sistem sunt răi

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a fost prezentat de șeful statului, Igor Dodon, angajaților din Procuratura Generală. Președintele a menționat că are așteptări mari de la procuror și că are mult de lucru în următoarea perioadă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Referitor la faptul că Robu ar fi afiliat politic, șeful statului a spus că nu toți cei care au făcut parte dintr-un partid înseamnă că sunt neprofesioniști și criminali.

„Pentru noi contează profesionalismul. Nu putem să-i punem pe toți în aceiași oală. Cei care au condus statul Republica Moldova până pe 7-8 iunie au comis foarte multe fărădelegi și trebuie să răspundă conform legislației. Dar aceasta nu înseamnă că toți care au activat în diferite instituții în acea perioadă sunt persoane neprofesioniste, incompetente sau sunt implicate în fărădelegi. Mulți au fost impuși să fie membri ai PD-ului, pentru că altfel zburau din lucru. Asta nu înseamnă că noi trebuie să-i alungăm pe toți din toate instituțiile. Dumnealui nu este o persoană politică, este din sistem, un profesionist”, a precizat Dodon.

Candidatura lui Robu a fost propusă în plenul Parlamentului după ce Comisia juridică, numiri și imunități a constatat că termenul pentru înaintarea propunerii de către Consiliul Superior al Procurorilor a expirat pe 26 iulie curent. În acest caz, legislația prevede că procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Dumitru Robu a fost adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018, după ce anterior, timp de aproape doi ani a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general, Eduard Harunjen, cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III, notează zdg.md.

Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia, la etapa inițială, se afla dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați fostul primar Dorin Chirtoacă, ex-primarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, ex-șeful Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking.

Amintim că pentru funcția de procuror general interimar s-au arătat interesate nouă persoane, printre care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, șeful unității de stat de drept la Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturile omului, Ghenadie Barbă, avocatul Anatolie Istrate și procurorul în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, Viorel Radețchi.

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Articole asemănătoare

Back to top button