fbpx

video | Igor Dodon, despre avizul de astăzi al Comisiei de la Veneția: Termenul de trei luni a expirat pe 10 iunie

Astăzi, membrii Comisiei de la Veneția au emis un aviz în legătură cu ultimele evenimente politice care au avut loc în Republica Moldova. Deși textul avizului urmează a fi publicat zilele următoare, într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful statului a comentat câteva dintre constatările pe care le-a făcut instituția europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dodon spune că, potrivit avizului, Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizările fiind „invitați” la ședințele Curții doar reprezentanții PD, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președintelui. Astfel, fiind încălcat principiul egalității părților.

Totodată, șeful statului menționează câteva dintre constatările Comisiei de la Veneția, și anume:

– procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern.

– termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în considerație ca data de 9 era zi de duminică acest termen urma a fi prelungit până pe data de 10 iunie.

– numirea concomitentă a 3 judecători ai Curții Constituționale cu câteva luni înaintea alegerilor Parlamentare.

– Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna în numele său a actelor de dizolvare a Parlamentului. Comisia de la Veneția a subliniat că unica posibilitate de suspendare a președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova.

În același timp, Dodon spune că în cadrul dezbaterilor s-a subliniat faptul că situația Republicii Moldova este una excepțională, care nu a avut alte precedente în practica Comisiei. Astfel, în opinia șefului statului, unica soluție pentru a restabili stabilitatea constituțională este demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale.

Articole asemănătoare

Back to top button