fbpx

video | Guvernul, PG și organizațiile internaționale, chemate să intervină în cazul tânărului care ar fi fost răpit de structurile de forță transnistrene

Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi în regiunea transnistreană. De această părere sunt reprezentanții Partidului „Acțiune și Solidaritate”, referindu-se la cazul tânărului Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Membrii PAS susțin că lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare, iar în loc să își informeze cetățenii despre acțiunile întreprinse, Executivul tace.

„În stânga Nistrului este un regim care aplică torturi, șantaj, intimidări pentru a strangula orice urmă de opoziție și, în cazul dat, trebuie să fim prudenți cu ce se va întâmpla cu cetățeanul Rjavitin din momentul ce noi lansăm acțiuni concrete. Dacă vă uitați la toate deciziile CEDO în cazurile legate de violarea fundamentală ale drepturilor cetățenilor în regiunea transnistreană, puteți observa că este condamnată nu doar Rusia, dar și Moldova. Statul s-a autoînlăturat de la această problemă fundamentală și prioritară de respectare a drepturilor omului. De cine să fie garantate aceste drepturi?”, a menționat Oazu Nantoi în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, reprezentanții PAS au venit cu demers, prin care solicită viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul aflării lui Alexandru Rjavitin. Totodată, aceștia au solicitat și documentarea detaliată a cazului în mod particular, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului.

Totodată, PAS s-a adresat procurorului general Alexandr Stoianoglo cu același demers, solicitând și o întrevedere oficială cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova.

 

Amintim că Alexandru Rjavitin, un tânăr din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană, a fost dat dispărut în luna decembrie și este căutat de prieteni și rude. Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, iar acum este deținut în izolator. Asociația Promo-LEX a cerut, în acest sens, implicarea Avocatului Poporului, președintelui, prim-ministrului și Procuraturii Generale.

Citiți și: video | Un tânăr din regiunea transnistreană, dat dispărut acum două săptămâni. S-a cerut implicarea președintelui, premierului și Procuraturii

Articole asemănătoare

Back to top button