fbpx

video | FMI va oferi Republicii Moldova 94 de milioane de dolari. Unde vor fi redirecționați banii

Republica Moldova va putea accesa un credit în valoare de 94 de milioane de dolari din cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Un anunț în acest sens a fost făcut marți, 14 martie, de prim-ministrul Dorin Recean și șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit premierului Dorin Recean, din cauza războiului din Ucraina, R. Moldova se află în zona de vulnerabilitate în ceea ce privește prețurile în special la resursele energetice.

În această vizită curentă am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu FMI. Guvernul și toată echipa va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile, să avem o disciplină bugetară foarte bună. Obiectivul este să creștem economia, să îmbunătățim climatul investițional, să susținem întreprinderile mici și mijlocii ca să accentuăm și să țintim mai bine asistența socială oferită cetățenilor vulnerabili”, a declarat Recean.

Potrivit șefului misiunii FMI la Chișinău, Ruben Atoyan înțelegerea privind acordarea creditului de 94 de milioane de dolari urmează să fie aprobată de conducerea Fondului și de Consiliul de directori până la sfârșitul lunii aprilie.

„În urma finalizării evaluării curente. R. Moldova va putea accesa aproximativ 94 milioane de dolari din totalul de 369 de milioane care e întreaga sumă a programului până în 2025. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative, reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției”, a menționat Ruben.

În decembrie 2021, bordul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat noul program pentru Republica Moldova în valoare de 590,6 milioane de dolari până în 2025

FMI prognozează o redresare ușoară a economiei moldovenești în acest an și precizează că perspectivele creșterii economice în Rep. Moldova pot fi periclitate de riscuri semnificative precum prelungirea șocurilor energetice care pot pune presiune pe buget sau escaladarea războiului care ar putea genera noi valuri de refugiați.

Amintim că, directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI), Alfred Kammer, a declarat că există posibilitatea ca Republica Moldova să iasă mai devreme din criza actuală față de restul Europei. Kammer a precizat că Republica Moldova a fost afectată de inflație mai devreme decât restul Europei, drept urmare Banca Națională a luat măsuri de politică monetară mai devreme decât băncile centrale din restul Europei pentru a opri inflația și pentru a o controla.

Articole asemănătoare

Back to top button