fbpx

video | Emmanuel Macron o îndeamnă pe Maia Sandu să facă „reforme curajoase” în Republica Moldova

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a îndemnat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, să facă „reforme curajoase” pentru a întări statul de drept.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Declarația a fost făcută în timpul vizitei pe care Sandu o face în Franța. Înaintea unui dejun la Palatul Elysee, Macron a reafirmat „sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”.

El şi-a oferit de asemenea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria. Maia Sandu este primul preşedinte al Republicii Moldova în vizită la Palatul Elysee în ultimii 24 de ani.

„Îmi doresc ca Franţa şi UE să vă poată însoţi cu tărie şi pe termen lung”, a adăugat Macron, precizând că Parisul va sprijini proiectul recondiţionării unei linii de cale ferate „esenţiale” între Chişinău şi UE.

Parcursul european „este calea cea mai scurtă către democraţie şi prosperitate”, a spus la rândul său Maia Sandu, exprimându-şi dorinţa de a consolida Acordul de Asociere cu UE încheiat în 2014.

„Acordul de Asociere ne permite să aducem valorile şi standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor”, a mai spus ea, conform unei transcrieri a discursului publicat pe site-ul preşedinţiei Republicii Moldova.

Considerată una dintre cele ma sărace ţări din Europa, Republica Moldova oscilează de la un scrutin la altul între susţinătorii apropierii de Moscova şi cei care sprijină integrarea europeană, în special prin legăturile sale cu România vecină.

Vezi și: video | Conferință de presă comună Macron-Sandu: „Ne dorim și mai multe investiții franceze în țara noastră”

Precizăm că pe lângă președintele Macron, printre oficialii cu care Maia Sandu se vede la Paris se numără Gérard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze, Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale și membrii Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova din cadrul Adunării Naționale, Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Amélie de Montchalin, ministră pentru Transformare și Serviciu Public, și Louise Mushikiwabo, secretar General al Francofoniei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button