fbpx

video | Defrișările din țara noastră ne-ar costa circa 216 milioane de lei anual. Semnează petiția pentru a salva pădurile Moldovei!

Codrii Moldovei sunt cu siguranță o mândrie a meleagurilor noastre, doar că – pe lângă aprecieri – rezervația are nevoie și de un sprijin major din partea fiecăruia. În ultimii 15 ani, țara a rămas fără 7500 de ha de păduri, iar asta – din cauza defrișărilor masive. Drept urmare, a fost creată o petiție pentru ca să luptăm și să „Salvăm Pădurile Moldovei”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa aparține fostului primar interimar de Chișinău, Ruslan Codreanu, care solicită semnarea petiției pentru ca:

1. Parlamentul Republicii Moldova să voteze moratoriu asupra defrișărilor pădurilor pe un termen de 10 ani;

2. Guvernul Republicii Moldova să realizeze în regim de urgență inventarierea Fondului Național de Păduri;

3. Agenția de Mediu să publice online autorizațiile de defrișare și să echipeze automobilele MoldSilva cu GPS-trackere.

„Sub pretextul lucrărilor de regenerare sunt defrișați copaci sănătoși, iar în locul pădurilor apar câmpuri pustii cu solul degradat. Autorizațiile de defrișare nu sunt publicate, pentru a ascunde amploarea tăierilor care se efectuează. Iar, în lipsa unui inventar al pădurilor, nu se poate demonstra cât și de unde se taie.

Ne taie pădurile și o fac pentru confortul lor. Alte sute de hectare de pământ sunt înstrăinate ilegal. Guvernanții ne lasă fără aer. Pe ei nu îi interesează că totul este interdependent… Am cerut intervenția Procuraturii și a Guvernului, dar ne au de proști… Împreună, să fim cu ochii pe păduri și să tragem la răspundere pe oricine le distruge. Fiecare dintre noi poate face asta. Hai să semnăm petiția”, a transmis autorul inițiativei.

Făcând un calcul, Ruslan Codreanu a susținut că defrișările din țara noastră ne costă peste 216 milioane de lei anual: „Este un număr aproximativ, dar am încercat să vă arăt un calcul matematic simplu. Pe lângă prejudiciile de mediu și de sănătate, puteți vedea în video cum tăierile de păduri depășesc sute de milioane. În lipsa unei transparențe, noi, cetățenii, suntem orbi în fața unui fenomen extrem de grav: cel al tăierilor ilegale masive”.

Pentru a contribui la salvarea pădurilor noastre, prin intermediul soluțiilor propuse mai sus, semnează petiția – accesând acest link.

Articole asemănătoare

Back to top button