fbpx

video | Curtea Constituțională a decis că statul trebuie să asigure cu pensii și militarii plecați peste hotare

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțional articolul 60, care se referă la plata pensiei la plecare în străinătate, din Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din organele afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Articolul prevede că nu se stabilesc pensii militarilor, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și din cadrul Inspectoratului General de Carbonieri și nici familiilor acestora care au plecat în străinătate pentru domiciliere permanentă.

Această condiție conduce la situaţii în care persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private de acest drept, deoarece plata pensiei este sistată pe toată perioada domicilierii pensionarului peste hotare. Persoanele în discuție şi-ar putea primi din nou pensia dacă s-ar reîntoarce în Republica Moldova.

De asemenea, articolul prevede că pensiile stabilite persoanelor indicate înainte de a pleca în străinătate pentru domiciliere permanentă li se plătesc anticipat pe șase luni, începând cu luna următoare celei în care beneficiarul a fost scos din evidență în localitatea de domiciliu, cu sistarea pensiei pe toată perioada aflării pensionarului peste hotare.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button