fbpx

video | BNS a anunțat câți oameni au mai rămas în Moldova: „E un moment de cotitură în istoria demografică a țării”

Biroul Național de Statistică a recalculat numărul populației Republicii Moldova, revizuind ultimii cinci ani. Astfel, specialiștii au anunțat astăzi, în cadrul unei coferințe de presă, că în țara noastră au mai rămas –  2.681.735 de oameni cu reședință obișnuită.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informația prezintă numărul exact care a fost înregistrat la începutul anului 2019 – pe 1 ianuarie. Recalcularea a fost făcută de această dată într-un alt mod: prin aplicarea definiției internaționale privind reședința obișnuită și prin utilizarea, în premieră, a datelor privind traversările frontierei de stat de către persoanele fizice oferite de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

În cadrul coferinței de astăzi, reprezentanții BNS au mai precizat că numărul populației pentru anul 2018, care fusese anunțat anterior, nu conține migrația internațională neînregistrată. Recalculat, anul trecut, populația cu reședința obișnuită era de 2.730.364 de oameni. Pe de altă parte, în anul 2014 – 2.869.226 de oameni erau în Moldova. Astfel, putem constata cât de mult s-a redus numărul în ultimii cinci ani.

Expertul internațional Eliahu Ben Moshe a ținut să menționeze că datele de până acum erau exagerate, însă acum sunt „extrem de sigure”. Totodată, potrivit directorului BNS, Vitalie Valcov, această situație este un „moment de cotitură în istoria demografică a țării”.

„Activitatea de revizuire a numărului populației a constituit un pas important în vederea alinierei Republicii Moldova la standardele și recomandările internaţionale în domeniul statisticii demografice”, a spus directorul.

De menționat că acest studiu este realizat de Biroul Naţional de Statistică, în colaborare cu Biroul de Cooperare al Elveţiei și cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Articole asemănătoare

Back to top button