fbpx

video | BNM are noi prognoze: Prețurile din Moldova vor crește mai mult decât se așteptau experții

Potrivit experților de la Banca Națională a Moldovei, prețurile în acest an vor crește mai mult decât au prevăzut calculele în luna februarie, fenomen cauzat de inflația din țară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prognozele arată că în 2019 rata medie anuală a inflației, măsurată prin indicii de consum, va fi de 5,1%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult față de estimările anunțate acum trei luni.Totodată, experții menționează că trendul creșterii inflației este cauzat, în mare parte, de majorarea prețurilor la produsele alimentare, care au modificat curba cu aproape 1,4 puncte procentuale.

„Majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de evoluția prețurilor la produsele alimentare, care au influențat cu 3,8% în luna martie și 4,5% în luna aprilie a acestui an. Ritmul de creștere a prețurilor reglementate va spori semnificativ, cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3% în a doua jumătate a lui 2020”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

De asemenea, experții prevăd că ritmul de creștere a produselor alimentare va fi în continuă ascendență în 2019, reflectând continuarea ajustărilor de pe piața internațională și locală, cu o inversare a trendului în 2020. În același timp, potrivit experților, anul viitor, prețurile la combustibil ar trebui să scadă, datorită stabilizării relațiilor internaționale.

Articole asemănătoare

Back to top button