fbpx

UPDATE: Aproape 99% din voturi au fost numărate. Cum arată Parlamentul ales de moldoveni la 24 februarie 2019?

UPDATE 12:00: Până la această oră au fost procesate 98,83%. Astfel, pe circumscripția națională, rezultatele preliminare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie arată astfel:

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe circumscripțiile uninominale deschise în țară situația este relativ diferită, rezultatele preliminare arătând astfel:

Pe circumscripțiile uninominale deschise în afara țării, câștigători sunt Gheorghii Para (PSRM), Maia Sandu (blocul ACUM) și Dumitru Alaiba (blocul ACUM). Totuși, încă 20 de procese verbale urmează să fie procesate.

Tot la ora 12:00, CEC a susținut o conferință de presă unde a anunțat că se așteaptă datele de la încă 25 de secții de votare, iar rezultatele finale vor fi anunțate după ce toate actele în original vor fi aduce la Comisie și verificate repetat.

Peste 96% din procesele verbale au fost numărate de către Comisia Electorală Centrală, iar clasamentul partidelor pe Circumscripția Națională s-a modificat puțin, Blocul ACUM înregistrând al doilea cel mai bun rezultat după PSRM. La o diferență de 1,2% din voturi, pe locul 3 se află PDM, urmat de Partidul ȘOR cu 8,56%.

Pragul electoral nu a fost trecut de PCRM (3,82%) PN (2,91%) și PL (1,22%). Celelalte formațiuni politice înregistrate în alegeri au acumulat mai puțin de 1% din sufragii.

Grafic: agora.md

În același timp, pe circumscripțiile uninominale situația este relativ diferită de rezultatele votului pentru partide.

Astfel, în 22 dintre circumscripții au fost aleși reprezentanți ai PD, în alte 12 – reprezentanți PSRM, în încă 11 – reprezentanți ai blocului ACUM, în 4 circumscripții au învins candidați independenți, iar în alte două dintre circumscripții – cei ai Partidului ȘOR.

Grafic: zugo.mdAstfel, în urma repartizării mandatelor din circumscripția națională și a mandatelor câștigate pe circumscripțiile uninominale, am putea avea următoare configurație în Parlament: PDM – 31 de mandate; PSRM – 35 de mandate; Blocul ACUM – 25 de mandate; PP ȘOR – 7 mandate și candidații independenți – 3 mandate.

VEZI ȘI LISTA NOMINALĂ. Ei sunt cei 101 deputați aleși de cetățenii Republicii Moldova în Parlament

Articole asemănătoare

Back to top button