fbpx

ultima oră | În ciuda împotrivirilor, acordul de finanțare din Federația Rusă a fost votat de Parlament!

Acordul de finanțare din Federația Rusă, care prevede ca Moldova să primească un împrumut de 200 de milioane de euro, a fost votat de Parlament, în ambele lecturi, cu 56 de voturi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se întâmplă după ce proiectul a fost rectificat de Guvern, dar și după ce Partidul Acțiune și Solidaritate a propus un amendament – de modificare a acordului, iar grupul parlamentar Pro Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

„Acest acord e unul păgubos, periculos, conține prevederi care nu se conțin în niciun alt tratat pe care Rusia l-a semnat cu alte țări. Chemăm deputații: gândiți-vă bine care sunt consecințele, veți deschide o portiță pentru împovărarea Republicii Moldova. Cerem ca acest subiect să fie exclus de pe ordinea de zi”, a declarat deputatul PAS Igor Grosu.

„Și noi avem nelămuriri cu acest acord, le vom discuta când va trebui. Poate are acordul niște chițibușuri… din lipsă de experiență, din grabă, dar ce facem cu economia țării atunci, ce facem cu deficitul bugetar? Atâta gălăgie ați făcut”, a comentat Dumitru Diacov de la PD.

„Sunt multe speculații, dar… acest acord nu comportă riscuri pentru Republica Moldova. Țara nu își asumă nici o altă obligațiune decât de a restitui banii împrumutați. Pot răspunde ferm, nu există risc la punctul 7.2… acolo scrie că datoriile private pot trece la datorii de stat cu „acordul” Federației Ruse, nu că Rusia ar putea „coordona””, a susținut premierul Ion Chicu.

„Aceste credit are multe pietre ascunse. Acest credit este mai scump decât de la FMI, de la UE. Dar vor plăti cetățenii din banii pe care nu-i au. Cinismul este că Dodon vrea să-și facă campanie electorală pe spatele bugetarilor. Vom fi la cheremul Federației Ruse”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi.

„O idee bună a unui credit și s-o dai în bară către o țară întreagă. O tranșă din împrumut vine exact în campania electorală – surprise! (surpriză). L-am întrebat și pe domnul Pușcuța cine sunt negociatorii acestui acord. Nimeni nu mi-a răspuns. Unde s-a mai văzut așa ceva. Am căutat motive și justificări pentru a susține acest acord, dar nu putem. Ne-am obișnuit cu minciuni. Nu e clar cine a negociat așa inspirat”, a menționat deputatul din grupul Pro Moldova, Andrian Candu.

CITEȘTE ȘI:

video | Acordul de finanțare din Federația Rusă, contestat la CC de Pro Moldova. „Are niște condiții absolut draconice”

video | PAS insistă să fie anulat acordul de finanțare din Rusia: „Prevede ca datoriile private să poată deveni datorii de stat”

Articole asemănătoare

Back to top button