fbpx

ultima oră | Deputații au votat pentru demiterea procurorului general Eduard Harunjen

Deputații socialiști și cei din Blocul ACUM au votat astăzi proiectul de lege prin care se constată că Eduard Harunjen nu a întrunit condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de procuror general.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Hotărârea a fost votată de 56 de parlamentari, în lipsa celor din PDM, care au părăsit sala de ședință a Legislativului înainte de supunerea la vot a proiectului.

Citește și: live | Deputații s-au adunat în Parlament pentru a-l demite pe procurorul Eduard Harunjen. Sîrbu: Nu înțeleg, de ce atâta grabă?!

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, preşedinte al Comisie juridice, numiri şi imunităţi, Eduard Harunjen a fost ales în 2016 în funcţia de procuror general cu încălcarea legislaţiei în vigoare.

„De vreme ce s-a stabilit că între calitatea de procuror general interimar şi procuror general nu există nici o diferenţă sub aspectul atribuţiilor şi competenţelor, rezultă că Eduard Harunjen a fost, de drept, din 26.02.2016 – de la începerea exercitării interimatului funcţiei de procuror general – membru al CSP, dar dacă a fost membru al CSP, el nu era eligibil pentru ocuparea funcţiei de procuror general”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Acum, „ultima mișcare pe tabla de șah” îi aparține șefului statului, care urmează să semneze decretul de demisie, apoi să-l remită şi Consiliului Superior al Procurorilor.

Ieri, Harunjen a declarat, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că, împreună cu echipa sa, își va duce lucrul până la capăt și nu va ceda presiunilor politice. Tot ieri, Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat ca să fie pornită o urmărire penală pe numele șefului Procuraturii Generale (PG), Eduard Harunjen. O sesizare în acest sens a fost transmisă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), dar și la PG.

De menționat că în aceste momente Eduard Harunjen se află la Spitalul Cancelariei de Stat, în secția cardiologie, după ce a fost internat duminică cu urgență hipertensivă. Starea procurorului este stabilă.

Citește și: Andrei Năstase, către Eduard Harunjen: Vremea când cetățenii tremurau în fața unor oameni ca dumneavoastră a apus

doc | Năstase solicită urmărire penală pe numele lui Eduard Harunjen: Șeful MAI a depus o sesizare la Consiliul Procurorilor

Articole asemănătoare

Back to top button