fbpx

UE aprobă acordarea a încă 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat astăzi debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară pentru Moldova, prima tranșă – în valoare de 30 de milioane de euro – fiind acordată în octombrie 2019. Tranșa a doua este de 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Programul este destinat pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă.

Astăzi, UE a aprobat încă 30 de milioane de euro din asistența financiară pentru a ajuta Moldova să facă față șocului economic cauzat de pandemia de coronavirus. Uniunea Europeană este alături de cetățenii Moldovei în aceste vremuri dificile. De asemenea, doresc să felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”, a declarat Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie.

Debursarea urmărește îndeplinirea angajamentelor politice convenite cu UE, precum este stipulat în Memorandumul de Înțelegere. Acestea includeau măsuri importante în domeniile guvernanței sectorului financiar, a sectorului public, lupta împotriva corupției și spălării banilor, domeniul energiei și a climatului de afaceri și implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

În mod separat, UE pune la dispoziția Moldovei și alte împrumuturi de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, ca parte a deciziei de a acorda asistență macrofinanciară pentru 10 țări partenere pentru a le ajuta să limiteze efectele economice negative provocate de pandemia de coronavirus. Comisia spune că este pregătită să acorde prima tranșă a acestei asistențe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova. Memorandumul de Înțelegere stabilește acțiunile politice pentru a fi îndeplinite în schimbul ajutorului.

Articole asemănătoare

Back to top button