Ucraina: Livrarea armamentului va fi accelerată, SUA achiziționează sisteme Gepard, Pentagonul le cumpără Starlink
Starlink, serviciul de comunicaţii prin satelit iniţiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării care cumpără aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunţat joi Pentagonul într-un comunicat, informează Reuters. Totodată, Pentagonul a anunțat că Departamentul Apărării al SUA va cumpăra sisteme antiaeriene Gepard pentru Ucraina în valoare de 118,3 milioane de dolari, scrie HotNews.
„Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacităţile satelitare şi de comunicaţii rezistente de care are nevoie. Comunicaţiile prin satelit constituie un nivel vital în reţeaua globală de comunicaţii a Ucrainei, iar Departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip”, se arată în comunicatul Pentagonului.
Starlink a fost folosit de trupele ucrainene pentru o varietate de acţiuni, inclusiv pentru comunicaţii pe câmpul de luptă.
În toamna anului trecut, SpaceX, compania care produce Starlink, avertizase Pentagonul că ar putea sista acest serviciu vital pentru Ucraina, pe care de la începutul războiului îl oferise gratis. Elon Musk atrăgea atenţia că operaţiunea a devenit mult prea costisitoare şi nu o poate furniza gratis pe termen nelimitat. Potrivit miliardarului, costurile pentru întreţinre se ridicau la 20 de milioane de dolari pe lună, potrivit News.ro.
SpaceX şi Pentagonul au început negocieri, până la finalizarea cărora Elon Musk a promis că va furniza în continuare gratuit serviciile Starlink.
De la începutul războiului, SpaceX, prin donaţii private şi în cadrul unui contract separat cu o agenţie americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor şi armatei ţării serviciul de internet Starlink, o reţea în creştere rapidă, de peste 4.000 de minisateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului.
Rusia a încercat să întrerupă şi să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv să blocheze Starlink în regiune, dar SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.
Pentagonul nu a dezvăluit termenii contractului încheiat cu SpaceX pentru Starlink, „din motive de securitate operaţională şi din cauza naturii esenţiale a acestor sisteme”.
Sisteme antiaeriene Gepard în valoare de 118 milioane de dolari
Departamentul Apărării al SUA va cumpăra sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard pentru Ucraina în valoare de 118,3 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă din 1 iunie, scrie Reuters.
Compania Global Military Products din Florida a primit contractul pentru achiziția și livrarea sistemelor antiaeriene Gepard fabricate în Germania.
Fondurile pentru achiziție au fost alocate prin Inițiativa de asistență de securitate pentru Ucraina.
Ce sunt blindatele Gepard
Deși a fost uneori prezentat eronat în presă ca fiind un „tanc”, Gepard este de fapt un sistem mobil antiaerian autopropulsat, blindat. Dezvoltat de industria de armament germană în anii 1960, el poate opera în orice condiții meteorologice.
Fabricat de producătorul militar Krauss Maffei-Wegmann (KMW), sistemul Gepard a fost furnizat în țări precum Germania, Belgia, România și Olanda.
Destinat în principal apărării antiaeriene, sistemul antiaerian poate fi îndreptat și către ținte terestre. Un blindat Gepard pe șenile, transportând trei membri ai echipajului, poate atinge o viteză maximă de 65 km/h și are o autonomie de 550 de kilometri.
Blindatul aerian dispune de radare independente de urmărire și supraveghere a țintei și vine cu „echipament de antrenament și simulare de ultimă generație”, potrivit KMW. Echipat cu două tunuri automate de calibrul 35 mm, „mobilitatea terestră ridicată a sistemului Gepard și rotirea rapidă a turelei permit timpi de reacție extrem de scurți, necesari pentru atacarea amenințărilor aeriene”.
Gepard este construit pe șasiul tancului Leopard 1. Nu este eficient doar împotriva aeronavelor de luptă, elicopterelor de atac și rachetelor, ci poate „de asemenea să combată cu succes dronele”, potrivit producătorului.
Parlamentul European a aprobat un proiect care va accelera livrarea armamentului pentru Ucraina
Parlamentul European a aprobat, joi, un proiect de lege pentru creşterea producţiei europene de muniţii şi rachete care urmărește să accelereze livrarea de muniţii şi rachete în Ucraina şi să ajute statele membre să îşi refacă arsenalele.
Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanţări în valoare de 500 de milioane de euro, Legea privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) urmăreşte să sporească capacitatea de producţie a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniţie sol-sol şi muniţie de artilerie, rachete şi componente ale acestora.
Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora şi a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util şi durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene, mai indică sursa citată.
Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ţinând seama de evoluţia contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri şi alocarea unui buget suplimentar.
Comisia Europeană a prezentat legislaţia ASAP la 3 mai 2023, iar deputaţii au convenit în aceeaşi lună să declanşeze procedura de urgenţă a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege.
Legea a fost adoptată cu 446 voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 112 abţineri. Eurodeputaţii vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenţionează să îl voteze apoi în plen în iulie, potrivit News.ro.
În paralel, eurodeputații lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziții publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente și critice lacune.