fbpx

Topirea ghețarilor Oceanului Artic – pericol pentru întreaga planetă. Cum își propune o echipă de cercetători să înghețe înapoi apele nordice?

Schimbările climatice care au loc la ora actuală pe întreaga planetă reprezintă un pericol pentru umanitate, dar și pentru viața pe Pământ, în cazul în care nu vor fi luate măsuri. În principal, omul este cel care determină crearea problemelor ce țin de climă, din cauza poluării intense. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unul dintre rezultatele implicării nocive a omului în viața planetei îl constituie topirea ghețarilor nordici. Oceanul Arctic se încălzește mai rapid ca niciodată, iar gheața se topește la un nivel alarmant.

Cu toate aceste, există oameni care se gândesc și cum să salveze planeta. Este exemplul unei echipe de cercetători și designeri din Indonezia, care a venit cu o idee radicală care ar putea rezolva problema topirii ghețarilor și cea a încălzirii apelor oceanelor.

În acest sens, aceștia propun lansarea în apele Oceanului Arctic a unor submarine care ar funcționa practic ca niște mașini de gheață. Cu toate că nu este ceva ușor realizabil planul, procesul prin care aceste submarine ar urma să producă gheață ar fi destul de simplu. În primul rând, o astfel de navă ar urma să fie scufundată pentru a-și umple „rezervorul” cu apă din ocean. Sarea ar urma să fie filtrată, ceea ce va crește punctul de răcire al apei cu -16 grade Celsius. În continuare, trapa se va închide, așa că apa va fi complet protejată de razele soarelui.

Astfel, în interval e o lună, acestea ar urma să producă ghețari în adevăratul sens al cuvântului. Vor avea dimensiuni până la 25 metri lățime și cinci metri grosime. De asemenea, ghețarii formați în Arctic vor avea și o formă hexagonală, ceea ce le va permite să se unească mai ușor unii cu ceilalți, pentru a forma structuri mai mari, spun cercetătorii.

E posibilă reînghețarea Oceanului Arctic?

Deși unii experți vin cu soluții extrem de inventive, rezolvarea problemei nu este nici pe departe una simplă. Vor da oare rezultate ideile specialiștilor?

În acest sens, există totuși și anumite limite. Andrew Shepherd, profesor la Leeds University, spune că procesul este unul destul de dificil. Acesta estimează că înlocuirea gheții polare în ritmul în care aceasta se topește de vreo 40 de ani ar avea nevoie de aproximativ 10 milioane de astfel de submarine, transmite Playtech.

Pe de altă parte, acesta este de acord că dacă suficientă gheață va fi creată în Oceanul Arctic, temperatura planetei va putea fi totuși scăzută.

Articole asemănătoare

Back to top button