fbpx

Țara care dă bani familiilor cu copii să se mute din capitală: De ce s-a luat această decizie

Dacă în anumite zone ale lumii se dorește popularea a cât mai multor zone metropolitane, în alte părți este cu totul invers. Motivul, dacă stăm să judecăm, este unul cât se poate de întemeiat, având în vedere depopularea masivă din zonele adiacente metropolitane. Dar, în anumite cazuri, mutarea locuitorilor în aceste zone nu este gratis, precum în Japonia, țara care dă bani familiilor cu copii să se mute din capitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Japonia, țara care dă bani familiilor cu copii să se mute din capitală

Guvernul japonez oferă 1 milion de yeni, aproximativ 7.500 de dolari, pentru fiecare copil familiilor care se mută în afara orașului Tokyo, în încercarea de a inversa declinul demografic din aceste regiuni, scrie Playtech.

Stimulentul este, de fapt, o creștere spectaculoasă față de taxa de relocare anterioară de 300.000 yeni. Acesta va fi introdus în aprilie 2023, potrivit rapoartelor presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a readuce la viață orașele și satele în declin.

Populația orașului Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut, de altfel a fost o tendință atribuită parțial pandemiei de coronavirus. Cu toate astea, factorii de decizie politică consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populației orașului și pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viață în zonele mai puțin dezvoltate ale țării, care au fost afectate de îmbătrânire, de scăderea populației și de migrația tinerilor către Tokyo, Osaka și alte orașe mari.

Stimulentul, care se adaugă la un sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni deja disponibil, va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de circumscripții centrale din Tokyo și în prefecturile învecinate Saitama, Chiba și Kanagawa, care fac parte din centura de navetiști.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deși unele ar putea primi banii dacă se mută în zone muntoase care se află în interiorul granițelor orașului, a declarat agenția de știri Kyodo, citând oficiali.

Aproximativ 1.300 de municipalități japoneze, aproximativ 80% din total, au aderat la acest program lansat de guvernul din Japonia, sperând să profite de o schimbare de atitudine a publicului față de calitatea vieții, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulți lucrători au descoperit beneficiile muncii la distanță.

Cu toate acestea, familiile care speră să își asigure o zi de salariu ușoară înainte de a se întoarce în capitală vor fi dezamăgite. Acestea trebuie să locuiască în noile lor case timp de cel puțin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodăriei trebuie să lucreze sau să aibă în plan să deschidă o nouă afacere. Cei care se mută înainte să treacă cinci ani vor trebui să returneze banii.

Oficialii japonezi explică de ce s-a luat această decizie

Guvernul din Japonia speră ca sumele generoase oferite să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile și să reducă presiunea asupra spațiului și serviciilor publice în marele Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populație de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Potrivit publicației nipone Nikkei, în principiu, familiile care se relochează primesc între 1 și 3 milioane de yeni pe gospodărie, cu condiția să îndeplinească unul dintre cele trei criterii:

După ce se iau în calcul plățile mai mari, o familie cu doi copii ar putea fi eligibilă pentru până la 5 milioane de yeni, spun autoritățile din Japonia. Jumătate din bani vor proveni de la guvernul central, iar cealaltă jumătate de la municipalitățile locale, potrivit Kyodo.

Schema a avut dificultăți în a capta imaginația publicului de când a fost lansată în urmă cu trei ani, cu un sprijin acordat la 1.184 de familii în 2021, anul în care teleworkingul a devenit mai comun în Japonia, comparativ cu 71 în 2019 și 290 în 2020, a declarat publicația Nikkei.

Pentru a atrage noi locuitori, orașele și satele golite de viață ale Japoniei au evidențiat farmecul vieții rurale, accesul ușor la servicii de îngrijire a copiilor, care nu sunt suficient de multe și, în cazul satului Otari din prefectura Nagano, disponibilitatea bărbaților eligibili.

Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine pe fondul unei noi scăderi a populației Japoniei. Populația celei de-a treia economii din lume a suferit o scădere record de 644.000 de persoane în 2020-21, potrivit datelor guvernamentale.

Se așteaptă ca aceasta să se prăbușească de la 125 de milioane de locuitori în prezent în Japonia, la aproximativ 88 de milioane în 2065, o scădere de 30% în 45 de ani. În timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, rata natalității în Japonia rămâne extrem de scăzută, la 1,3 copii, mult sub cei 2,1 necesari pentru a susține dimensiunea actuală a populației.

În 2021, numărul nașterilor s-a ridicat la 811.604, cel mai mic număr de nașteri de când s-au ținut primele înregistrări, în 1899. În schimb, numărul de centenari s-a ridicat la peste 90.500, față de numai 153 în 1963.

Articole asemănătoare

Back to top button