fbpx

SUA aplică noi sancțiuni împotriva a șapte persoane pentru destabilizarea R. Moldova

Statele Unite au anunțat impunerea de sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse, în contextul campaniei lor continue de destabilizare și influență negativă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut ieri, 5 iunie, de către Ambasada Statelor Unite la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei, acești șapte indivizi au jucat roluri-cheie în încercarea de a profita de protestele care au avut loc în lunile februarie și martie ale acestui an, cu scopul de a ocupa clădirea guvernului moldovean și de a forța guvernul ales al Republicii Moldova să convoace alegeri anticipate.

„Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Shor, care a fost deja sancționat de OFAC (Office of Foreign Assets Control) în octombrie 2022 pentru implicarea sa în acțiuni susținute de Rusia, coordonându-se cu alți oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Moldova și colaborând cu entități din Moscova pentru a submina integrarea europeană a țării. Conform declarației Casei Albe din 10 martie cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, această conspirație a fost o încercare a actorilor de influență negativă legați de Rusia de a instiga o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean.”

„Statele Unite continuă să sprijine guvernul și poporul Moldovei în construirea unei țări democratice, prospere și sigure, ferm ancorate în Europa. Această acțiune recentă a SUA împotriva celor șapte persoane reprezintă un nou exemplu al angajamentului lor de a trage la răspundere pe cei care doresc să lipsească poporul Republicii Moldova de dreptul de a-și determina propriul viitor.”, se arată în mesajul ambasadei.

Articole asemănătoare

Back to top button