fbpx

SUA anunță un nou pachet de ajutor militar de circa două miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite furnizează un nou pachet de ajutor militar Ucrainei în valoare de 2,175 miliarde de dolari. Acesta va include rachete care vor putea, practic, dubla raza de acţiune a forţei de lovire ucrainene împotriva ruşilor și unități de tragere de apărare antiaeriană HAWK, precum și alte muniții și arme, informează AFP şi Reuters, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat pentru presă că ajutorul va include bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), fabricate de Boeing şi Saab, şi care pot zbura până la 150 km şi, prin urmare, ameninţa poziţii ruse în spatele liniilor de front, scrie Agerpres.

Noul ajutor cuprinde „capacităţi cruciale de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să îşi apere populaţia, precum şi vehicule de infanterie blindate” şi muniţii pentru sistemul HIMARS de lansatoare de rachete, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru noul pachet de ajutor militar al SUA, care include o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei pentru prima dată în războiul cu Rusia. Cu cât armele Ucrainei sunt mai cu rază lungă de acțiune și cu cât trupele sale sunt mai mobile, cu atât agresiunea brutală a Rusiei se va termina mai repede, a postat Zelenski pe Twitter.

Între timp, Uniunea Europeană a anunțat că va oferi 25 de milioane de euro suplimentari pentru a sprijini Ucraina în deminarea teritoriilor eliberate, ocupate temporar de forțele armate ruse, a anunțat vineri șeful diplomației europene Josep Borrell, relatează CNN.

În teritoriile eliberate de forțele armate ucrainene se găsește o mare răspândire de mine și alte muniții explozive. Vom oferi până la 25 de milioane de euro pentru a sprijini eforturile de deminare în aceste zone aflate în pericol. Protejarea civililor și a mijloacelor lor de trai este o prioritate”, a declarat Borrell în marja summitului UE-Ucraina care are loc la Kiev.

Aceste fonduri se adaugă la cele 18 milioane de dolari alocate în 2022 în acest scop, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Finanțarea va include echipamente esențiale pentru operatorii de stat ucraineni de acțiune împotriva minelor și va sprijini capacitățile autorităților ucrainene de a gestiona eficient sectorul național de acțiune împotriva minelor, a precizat vineri serviciul diplomatic al UE într-un comunicat de presă.

Articole asemănătoare

Back to top button