fbpx

studiu | O sticlă de vin pe săptămână sau 5-10 țigări fumate – doza care „trezește” cancerul în organismul tău

Cancerul „iubește” vinul și țigările. Aceasta este ideea de la care au pornit cercetătorii britanici atunci când au început să studieze cât alcool sau tutun poate influența dezvoltarea cancerului. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cercetătorii speră că prin utilizarea țigărilor drept comparație vor putea comunica oamenilor într-un mod mai eficient că trebuie să facă alegeri mai bune pentru stilul lor de viață. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că studiul nu spune că un consum moderat de alcool este același lucru ca fumatul.

Analiza a luat în considerare doar riscul de cancer, nu și riscul altor afecțiuni pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiace, transmite presa străină. În plus, analiza a evaluat riscul de apariție a cancerului la nivelul întregii populații, risc care ar putea fi diferit de riscul de cancer al fiecărui individ, fie de la fumat, fi de la alcool.

Studiul a încercat să răspundă la întrebarea: „Câte țigări echivalează cu o sticlă de vin, în ceea ce privește riscul de cancer?”. Astfel, cercetătorii au descoperit că o sticlă de vin pe săptămână este echivalentă cu fumatul a 5 țigări pe săptămână pentru bărbați și 10 țigări pentru femei. Aceștia au estimat că, în cazul nefumătorilor, consumul unei sticle de vin pe săptămână este corelat cu o creștere de 1% a riscului de cancer pentru bărbați și cu o creștere de 1,4% pentru femei. Riscul crescut în rândul femeilor este datorat în principal legăturii dintre consumul de alcool și cancerul de sân.

Articole asemănătoare

Back to top button