fbpx

studiu | Apele curgătoare din Europa sunt în pericol. Substanțe interzise, identificate în râurile și canalele de pe continent

Oamenii de știință au elaborat un studiu pe un eșantion de 29 de cursuri de apă din zece țări europene. În urma analizelor, aceștia au identificat peste 100 de pesticide în râurile și canalele din Europa, dintre care 24 de substanțe sunt în prezent interzise în UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În fiecare curs de apă au fost detectate mai multe pesticide și medicamente de uz veterinar, majoritatea fiind antibiotice. 13 cursuri de apă conțineau cel puțin o substanță chimică în concentrații ce depășeau limitele europene de siguranță, transmite Agerpres.

Într-un canal din Belgia au fost identificate 70 de pesticide diferite cu cel mai înalt nivel de contaminare. În 93% dintre probele prelevate a fost găsit fungicidul chimic carbendazim, care este, de asemenea, interzis în Uniunea Europeană.

„Există o mare incertitudine cu privire la efectele pe care aceste amestecuri de substanţe chimice le-ar putea avea asupra vieţii sălbatice şi asupra sănătăţii umane. Cunoaştem că multe dintre aceste pesticide, în mod individual, reprezintă un motiv de îngrijorare”, a declarat doctorul Jorge Casado din cadrul Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace de la Universitatea Exeter.

Dintre cele 103 pesticide, aproape jumătate erau erbicide, iar restul fungicide sau insecticide.

Articole asemănătoare

Back to top button