fbpx

Struguri de calitate proastă. Aproximativ 10.000 de tone de marfă riscă să se strice în frigiderele viticultorilor

Potrivit estimărilor Asociației viticultorilor din Moldova, în frigiderele din țară au rămas circa 8 mii de tone de struguri. Ținând cont că în Republica Moldova există și unele frigidere neînregistrate, specialiștii susțin că rezervele efective sunt de aproximativ 10.000 de tone.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Operatorii din industria viticolă remarcă, cu regret, faptul că strugurii rămași sunt de o calitate proastă. Întrucât boabele încep să curgă și să putrezească a doua zi după ce sunt scoase de la frigider, este aproape imposibil ca marfa să fie comercializată în stare absolut proaspătă, transmite agrobiznes.md.

Prelucrarea acestor struguri este încă posibilă, dar nu există cerere pentru acest produs. La sfârșitul lunii februarie, prețurile angro pentru strugurii de masă din frigidere variau între 4 și 7 lei pentru un kilogram.

La sfârșitul toamnei anului 2018, prețul maxim a ajuns la 14 lei per kilogram. Cu această sumă, exportatorii au cumpărat struguri sortați și ambalați de cea mai înaltă calitate, dar în cantități mici.

Potrivit operatorilor de pe piață, cel mai bun cost de comercializare a fost de 11 lei. Cu toate acestea, la un asemenea preț, viticultorii care aveau produse de înaltă calitate și frigidere moderne nu s-au grăbit să-i vândă, în așteptarea ca, iarna, să-i poată oferi pentru mai mulți bani. Acest lucru, însă, nu s-a confirmat deocamdată.

Articole asemănătoare

Back to top button