fbpx

sondaj | 70% dintre moldoveni se spală în dimineața de Paște cu ouă roșii. Cine și de ce merge la biserică în această zi?

Doar doi moldoveni din 100 nu sărbătoresc Paștele, în timp ce 9 din 10 oameni merg la biserică în fiecare an pentru a sfinți pasca și ouăle. Datele fac parte din cel mai recent sondaj realizat de Magenta, care a confirmat faptul că mai mult de jumătate din cei care pășesc pragul locașurilor sunt femei. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru o zecime dintre respondenți, copiii merg la biserică să sfințească bucatele și tot atâția au menționat că partenerul de viață este cel responsabil de acest obicei. Doar 16% dintre bărbați spun că soția merge la biserică în dimineața Învierii, de 5 ori mai puține femei spun același lucru despre partenerii săi.

87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar 75% au vârsta de până la 50 de ani.

Două dintre cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova sunt spargerea ouălor roșii la masa de sărbătoare și tradiția de a mânca sfințit de dimineață. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți. Totodată, 62% dintre moldoveni obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă. 

Articole asemănătoare

Back to top button