fbpx

„Sezonul” căpușelor – deschis. Ce trebuie să faci pentru a te proteja de mușcături?

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anul trecut 197 de persoane s-au infectat cu boala Lyme, maladie transmisă de căpușe. În anul 2017, numărul oamenilor infectați a fost mai mic – 133 de persoane.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Statisticile arată că jumătate din cei mușcați de căpușe sunt din municipiul Chișinău.

În cazul în care sunteți mușcat de o căpușă, specialiștii recomandă ca în niciun caz să nu apelați la metode populare de extragere a insectei, precum utilizarea uleiurilor, spirtului sau benzinei. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă adresați serviciilor medicale, întrucât răsucirea, smulgerea sau strivirea căpușelor poate duce la transmiterea virusului.

Andrei Strâmbeanu, șef de secție la Spitalul Clinic „Sfântul Arhanghel Mihail” îndeamnă oamenii să nu se atingă de insecta prinsă în piele până la sosirea doctorilor.

Primul simptom al declanșării bolii Lyme este o leziune cutanată, care apare la 60-80% dintre pacienți. Inițial, aceasta pare a fi o pată de culoare roșie, care ulterior se extinde. În cazul neadresării la timp la medic, aparatul sugativ al insectei, care deseori rămâne în tegument, dă naștere unui proces inflamator, care necesită intervenții chirurgicale, transmite trm.md.

Pentru a reduce riscul de a fi mușcat de o căpușă, se recomandă acoperirea brațelor și picioarelor, iar la picnic oamenii sunt îndemnați să ia haine și pături deschise la culoare pentru a detecta ușor insectele.

Articole asemănătoare

Back to top button