fbpx

Secretul unui somn odihnitor: Când ar trebui să bem ultima cafea a zilei

Cafeaua, aurul lichid fără de care unii oameni nu pot supraviețui o zi întreagă. Există mii de tipuri diferite, de la cea mai ieftină cafea solubilă până la cea mai rafinată cafea de specialitate, precum și sute de moduri de a le prepara, cu ajutorul mașinilor de cafea italiene sau al capsulelor. Iubitorii de cafea profită de orice ocazie pentru a savura o ceașcă bună din această băutură stimulantă, transmite AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cafeaua este o băutură perfect sănătoasă, mai ales dacă se consumă un soi de calitate, prăjit natural. Bineînțeles, trebuie amintit și faptul că nu are zahăr adăugat. Cu toate acestea, un consum excesiv poate duce la probleme. Pe lângă posibilele dependențe și consecințe asupra sănătății, consumul a prea multe cești de cafea pe zi poate avea un impact negativ și asupra calității somnului nostru.

În căutarea unui impuls de energie în mijlocul zilei, mulți oameni apelează la una dintre plăcerile lor preferate, cafeaua de după masă. Această băutură însoțește chiar și gustările noastre de la jumătatea după-amiezii. Dar cât de târziu ar trebui să amânăm ultima noastră cafea a zilei?

De la ce oră ar trebui să nu mai bem cafea?

Potrivit unor cercetări recente efectuate de The Guardian cu privire la cofeină, ar trebui să bem ultima ceașcă de cafea cu cel puțin șase ore înainte de a merge la culcare. Acest lucru se datorează faptului că cofeina rămâne în corpul nostru timp de aproximativ șase ore după ingerare. Astfel, dacă vă beți ultimul cappuccino al zilei la ora 16:00, cofeina va fi încă în corpul dumneavoastră la ora 22:00. Dacă intenționați să vă culcați devreme, ar fi bine să luați în considerare posibilitatea de a devansa ora ultimei cafele, astfel încât organismul dumneavoastră să aibă timp să elimine complet cofeina.

Cu toate acestea, experții consultați de The Guardian spun că acest lucru nu ne dă mână liberă. Această estimare de șase ore nu înseamnă că putem bea patru cafele dimineața fără consecințe asupra calității somnului nostru.

„Ar trebui să fie un lucru echilibrat”, spune Nick Littlehales, un antrenor de somn consultat de The Guardian. „Văd o mulțime de oameni care beau trei cafele la rând sau cam așa ceva dimineața. Asta înseamnă 1.000 sau 1.500 mg înainte de a ajunge la ora prânzului. Apoi se opresc din băut. Acesta nu este un mod rațional de a face lucrurile: este vorba despre menținerea unui nivel, fără mari suișuri și coborâșuri. Prin urmare, consumul de cafeină în timpul zilei ar trebui să fie cât mai echilibrat posibil, fără vârfuri mari de energie pentru a asigura un somn de bună calitate.

Articole asemănătoare

Back to top button