fbpx

Republica Moldova – subiectul de discuție al oficialilor europeni. Federica Mogherini salută soluția pașnică de depășire a crizei politice

În cadrul ședinței Consiliului Afacerilor Externe, care a avut loc la Luxemburg, oficialii europeni au discutat și despre situația din Republica Moldova. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a salutat soluția pașnică a crizei politice de la Chișinău și a încurajat implementarea Acordului de Asociere. Cu toate acestea, oficialul a spus că UE va urmări îndeaproape evoluția țării.

Aceasta a mai spus că este foarte important ca noul Guvern să accelereze procesul de implementare a reformelor prevăzute în Acordul de Asociere, pentru ca Uniunea Europeană să reia finanţarea.

„A fost mereu clar pentru noi ce trebuie de făcut pentru a avea sprijinul total al UE, inclusiv cel financiar: implementarea Acordului de Asociere, agenda de reformare a ţării nu pentru asta cere UE, dar din cauza aspiraţiilor poporului moldovean de a vedea realizate aceste reforme.

Salutăm faptul că s-a găsit o soluţie paşnică pentru criză. Transmitem un mesaj de angajament, prin vizita comisarului Hahn. Şi un mesaj de abordare aprofundată că vom monitoriza atent paşii următori, dar că angajamentele pe care autorităţile şi le-au anunţat vor fi realizate şi cum va evolua situaţia”, a declarat Federica Mogherini.

Totodată, comisarul Johannes Hahn va efectua o vizită de lucru la Chișinău, pentru a discuta cu prim-ministra Maia Sandu, transmite trm.md.

Ultima vizită a Comisarului Hahn la Chişinău a avut loc pe 3 iunie, atunci când în ţara noastră au venit vicepremierul rus Dmitri Kozak şi directorul Oficiului pentru Afaceri Est – Europene al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden.

Oficialii s-au întâlnit atunci cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare şi au discutat despre necesitatea unui consens politic.

Articole asemănătoare

Back to top button