fbpx

Republica Moldova și România vor putea face schimburi comerciale de energie electrică

Operatorii de Transport și de Sistem (OTS), Moldelectrica  și Transelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din România), au semnat astăzi contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între Republica Moldova și România.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Prin colaborarea susținută a celor doi Operatori de Transport și de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacțiilor de energie electrică între participanții la piața de energie din România și din Republica Moldova.

Schimburile comerciale de energie electrică cu România vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european.

Amintim că pe 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Articole asemănătoare

Back to top button