fbpx

Reguli dure în noul Cod Electoral: Candidații căsătoriți cu cetățenii altor țări nu vor putea apărea în public alături de jumătățile lor

În Codul Electoral a fost introdus un punct care stipulează că cei care candidează la alegeri nu au dreptul să apară alături de cetățenii altor state, vizând astfel soții și soțiile unor concurenți înscriși în cursă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aparent, această lege nu ar avea nimic ieșit din comun dacă printre persoanele care pretind la un loc în Parlament nu ar fi și candidați ai căror jumătăți sunt cetățeni ai altor state. Astfel, la întreabarea adresată către secretarul Comisiei Electorale Centrale, cum va acționa instituția în cazul în care unul dintre concurenții electorali va apărea alături de membrii familiei care dețin o altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova, reprezentatul CEC nu a venit cu un răspuns concret, menționând că atunci când va apărea o sesizare în această direcție, Comisia va reacționa.

Unii dintre candidați, însă, s-au simțit deranjați de acest punct al Codului Electoral, exprimându-și revolta. În acest sens, Dumitru Alaiba, candidatul ACUM la funcția de deputat în circumscripția nr. 51, căsătorit cu o cetățeancă a Estoniei, a venit astăzi cu o replică pe pagina sa de Facebook.

„Am o familie frumoasă și suntem foarte puternici împreună. Familia mea mă face un om mai bun și da, mai integru. Nu vi-i pot arăta pentru că nu este #ConformLegislației. Ambii sunt cetățeni ai Estoniei”, scrie Alaiba. 

De asemenea, acesta l-a adus în discuție pe Igor Dodon, care în campanie apăruse alături de unele personalități din Federația Rusă.

„Cândva, Igor Dodon a apărut cu Putin pe billboarduri în alegeri și a luat un scor bun. Actualul Parlament, în loc să investigheze din ce bani și-a făcut campanie și care este proveniența lor, a interzis prin lege tuturor concurenților electorali să apară lângă cetățeni străini. Este un exemplu clasic despre cum nu trebuie făcute legi”, a mai adăugat candidatul.

De asemenea, afectați de această lege sunt și alți concurenți electorali. Ilan Șor, candidatul pe circumscripția nr.18 Orhei, este căsătorit cu interpreta de origine rusă, Jasmin. Totodată, noile prevederi îl vizează și pe Președintele Parlamentului, Andrian Candu, căsătorit de mai mult de 10 ani cu Zuzana Stastna, cetățeancă a Republicii Cehe.

Menționăm că, potrivit Codului Electoral, art. 52, (punctul 3): „Se interzice concurenților electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală”.

Articole asemănătoare

Back to top button