fbpx

Reacția Agenției Navale, după ce un vas sub pavilion moldovenesc a fost depistat cu tone de droguri la bord în timp ce se afla în Spania

După ce la bordul navei moldovenești „ELG”, care se afla în Spania, au fost depistate 10 tone de substanțe narcotice, Agenția Navală a Republicii Moldova a venit cu o reacție, anunțând că vasul va fi exclus din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nava a fost capturată pe 17 iunie, în timp ce se afla în marș din portul Oran. Acum, vasul și echipajul se află sub arest în portul Cartagena. Astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei și în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale.

În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale ale Spaniei. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării (la care Republica Moldova este parte), statul riveran, legislația căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei.

În scopul identificării acțiunilor ilegale săvârșite de filiera criminală, autoritățile competente din Republica Moldova a acordat informația necesară autorităților antidrog din statele implicate în reținere.

Republicii Moldova nu se vor aplica careva sancțiuni pe plan internațional, datorită faptului că statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său și acționează în interesul său sau oferă suport statului legislația căruia a fost încălcată.

Având în vedere cele menționate, Agenția Navală a Republicii Moldova a luat decizia de a exclude din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova nava menționată”, se arată într-un comunicat.

Amintim că o navă sub pavilion moldovenesc a fost oprită în Spania, cu peste 10.000 de kilograme de hașiș la bordul său. Acesta a fost acostată în largul coastelor Cartagena, iar filarea grupării criminale a durat mai mult de jumătate de an.

Articole asemănătoare

Back to top button