fbpx

raport | Moldova, pe locul 97 în clasamentul mondial de transparență a economiilor naționale. Într-un an, a urcat opt poziții

În comparație cu anul precedent, Moldova a urcat cu opt poziții în clasamentul mondial elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcţie de indicele libertăţii economice, ocupând locul 97.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Republica Moldova se află într-o listă formată din 63 de țări cu economii aproape lipsite de libertate, însă se apropie cu pași rapizi de țările cu un sistem apreciat drept „moderat liber”, în ultimii trei ani urcând cu 20 de poziții.

Potrivit indicelui libertăţii economice, țara noastră se clasează pe locul 40 din 44 de state din Europa, cu un scor total de 59,1 puncte, fiind printre primele trei state din categoria sa și întrecând Federaţia Rusă, Namibia și China în topul mondial.

Raportul menţionează că economia moldovenească a înregistrat o creştere a scorului cu 0,7%, în comparație cu anul trecut. Rezultatele distribuirii punctajului pentru țara noastră au fost făcute în conformitate cu câțiva indici: îmbunătăţirea eficienţei judiciare, cheltuielile guvernamentale şi sănătăţii fiscale.

Totodată, impasul politic intern, cauzat în mare parte de Rusia, ar submina reforma structurală şi realizarea potenţialului ţării. Creşterea economică este îngreunată de corupţia endemică şi de interdicţia Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. Potrivit autorilor raportului, economia Moldovei rămâne dependentă de interesele birocratice, de capacitatea administrativă scăzută, dar și de prețurile înalte la combustibil.

Articole asemănătoare

Back to top button