fbpx

R. Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importurile de cereale din Ucraina

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a afirmat că Republica Moldova nu va impune, deocamdată, o interdicție asupra importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea cu fermierii, care au amenințat cu proteste dacă în această săptămână dacă nu vor fi luate aceste măsuri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Bolea, volumul de cereale importate de Ucraina în țara noastră este nesemnificativ, fapt care permite amânarea impunerii unor restricții, după modelul UE.

„Interdicția în sine a importurilor din Ucraina în Republica Moldova nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția aceasta dădea zero rezultat barat. În plus, dacă ucrainenii introduceau restricții la importul produselor moldovenești, precum legume, se pierdea foarte mult. Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Printre soluțiile oferite de autorități este monitorizarea cantităților de cereale care intră în Republica Moldova, iar în cazul în care aceste vor fi îngrijorătoare, se va interveni cu măsuri restrictive.

„Agricultorii sunt îngrijorați de posibilitatea ca cele 15 milioane de tone pe care le au astăzi agricultorii din Ucraina pe stoc, și cu cele un potențial de 50-60 de milioane din culturile de toamnă, să nu ne trezim inundați de grâul din Ucraina. Și atunci din interesul național și cel al agricultorilor din R. Moldova, noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm piața nostră și să protejăm agricultorii din R. Moldova”, a punctat Vladimir Bolea.

Amintim că, anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. Bolea, a promis că se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni și o decizie finală va fi luată la ședință Guvernului sau de către CSE.

Articole asemănătoare

Back to top button