fbpx

Punem busuioc sub pernă și așteptăm să ne bată ursitul la ușă. Ce trebuie să facem de Dragobete ca să fim iubiți tot anul?

Dragobetele are o simbolistică bogată și interesantă în tradiția românească. Eroul sărbătorii, fiul babei Dochia, este zeul iubirii și veseliei, fiind considerat și protectorul tinerilor. Legendele spun că acesta obișnuia să seducă orice femeie care îi ieșea în cale. Totuși, în tradiția autohtonă, Dragobetele semnifică dragoste, iar ziua în care se sărbătorește este doldora de superstiții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În vechime, tinerii îmbrăcați în straie de gală se adunau și mergeau să culeagă primele flori ale primăverii. Aceștia adunau buchete de ghiocei, cântau și dansau împreună, iar mulți dintre ei își găseau atunci jumătățile. La amiază fetele fugeau înapoi în sat, iar băieții încercau să le ajungă și să le sărute. Dacă domnița se lăsa prinsă, sărutul celor doi era echivalent cu logodna.

Tinerele necăsătorite, conform unei superstiții, trebuie să strângă puțin din zăpada pe care o mai găsesc. Apa apărută în urma topirii acesteia ar avea proprietăți magice și ar putea fi folosită la descântece de iubire și ritualuri de înfrumusețare.

Dacă prima persoană pe care o întâlnește în această zi o domnișoară este de sex masculin, tânăra va fi iubită tot anul. În același timp, în unele sate se mai crede că toate fetele care ajung să atingă un bărbat din satul vecin de Dragobete vor fi îndrăgostite tot anul.

Bărbaților nu li se recomandă să se certe cu doamnele de Dragobete. De altfel, aceștia vor avea o primăvară plină de ghinion și necazuri, iar anul va fi greu.

Cuplurile trebuie să se sărute neapărat în această zi. Astfel, iubirea va pluti în aer de-a lungul anului și va deveni mai puternică.

Conform tradiției, nimeni nu are voie să plângă de Dragobete. Persoanele care varsă lacrimi în această zi vor fi cuprinse de supărări și necazuri în lunile următoare.

În unele localități, ajunul zilei de Dragobete este tratat la fel ca și noaptea de Bobotează. Fetele care doresc să își vadă ursitul își pun sub pernă busuioc sfințit.

Țesutul, cusutul și toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu sunt binevenite. Totuși, în această zi este permisă curățenia, considerându-se că aduce spor în casă.

Articole asemănătoare

Back to top button