fbpx

Procuratura acuză probleme majore în sistemul judecătoresc după eliberarea lui Viorel Morari și cere strămutarea dosarului la o altă instanță

Dosarul de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc. Constatarea aparține Procuraturii Generale, fiind anunțată astăzi prin intermediul unui comunicat oficial. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

PG face trimitere la Codul de procedură penală, potrivit căruia cauzele penale deosebit de complicate, precum și cele care prezintă o mare importanță socială pot fi examinate, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești, în complet format din trei judecători. În cazul lui Viorel Morari, vicepreședintele instanței, Dorin Dulghieru, a examinat cererea avocatului în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător, iar examinarea cazului deja începuse.

Despre această încălcare, Procuratura a sesizat președintele instanței. Drept răspuns, acesta a indicat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată în temeiul unei dispoziții, chiar dacă legea nu permite delegarea respectivei atribuții. Mai mult, informează PG, problema formării completului vizează faptul că ceilalți doi judecători nu au fost desemnați aleatoriu, dar au fost stabiliți discreționar, în lipsa unor criterii obiective, de către Dorin Dulghieru.

„Până în prezent, Procuratura nu a atras atenție la aspectele respective deoarece nu au fost sesizate de părțile în procedurile judiciare, însă, reieșind din specificul cazului Morari și impactul acestuia pentru societate, PG insistă ca dosarul să fie examinat de un judecător sau un complet format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță”, se arată în comunicat.

Instituția sesisează și faptul că prin formarea completelor, de la început de an, în componența pe care și-o doresc, președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare tot sistemul și își asigură hotărârile și sentințele pe care le vor, magistrații integri și „neascultători” neavând nici o șansă să-și promoveze o soluție legală.

În context, Procuratura Generală anunță că va adresa la CSJ o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale. Concomitent, procurorul general Alexandr Stoianoglo va prezenta, la prima ședință a CSM, o informație cu privire la problemele de sistem constatate și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii.

Totodată, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile lui Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari, nefiind clar „zelul de sârguință” al acestuia în cazul fostului șef al PA, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceiași instanță de judecată.

Citiți și: video | Viorel Morari a fost eliberat din arest. Următoarele două luni procurorul se va afla sub control judiciar

Viorel Morari a fost trimis pe banca acuzaților. Procuratura anunță că mai deschide un dosar pe numele fostului șef al PA

Articole asemănătoare

Back to top button