fbpx

Prima femeie care a obținut echivalentul premiului Nobel în matematică: A studiat aproape toată viața cum se fac baloanele de săpun

Karen Uhlenbeck și-a dedicat aproape toată viața studiilor teoriei baloanelor de săpun, iar la vârsta de 76 de ani s-a învrednicit de premiul Abel, fiind prima femeie care obține acest trofeu, echivalentul premiului Nobel pentru matematică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Karen este din Norvegia, activează la Universitatea Texas din Austin și a aflat despre distincție de la reprezentanții Academiei de Știință din țara sa. Savanta a fost premiată pentru contribuția ei fundamentală în analiza geometrică și teorii matematice, care au schimbat dramatic cunoașterea în acest domeniu.

„Teoriile ei au revoluționat capacitatea de înțelegere a suprafețelor minime, precum cele formate în baloanele de săpun, iar la modul general, transpunerea problemelor de mari dimensiuni în format minimal”, a precizat Hans Munthe-Kaas, secretarul Comitetului Abel, care i-a acordat premiul pentru cercetările sale.

Premiul Abel a fost acordat prima dată în anul 2002, în condițiile în care nu există un premiu Nobel pentru matematică. Cercetătoarea a primit suma de 6 milioane de coroane norvegiene, adică 702.000 de dolari, relatează CNN.

Până acum, 19 savanți au câștigat premiul, dar Karen este prima femeie care l-a obținut. La ceremonia de acordare, în Oslo, pe 21 mai, va fi prezent și regele Harald al V-lea al Norvegiei.

Articole asemănătoare

Back to top button