fbpx

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la Summitul Comunității Politice Europene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va fi prezent astăzi la Castel Mimi din localitatea Bulboaca, unde are loc Summitul Comunității Politice Europene (CPE). 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Update 09.35: Președintele ucrainean a ajuns la Summitul de la Bulboaca. Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de Maia Sandu. 

„Vă mulțumesc foarte mult, doamnă președintă, vă mulțumim că ne-ați invitat. Și mă bucur să fiu aici. Nu este simplu să vii în Moldova, dar, așa cum v-am spus, acesta este mesajul tuturor ucrainenilor noștri, că noi susținem cu adevărat poporul moldovean. Așa că salutăm Moldova și suntem cu adevărat fericiți să mergem istoric împreună, umăr la umăr. Mulțumesc poporului moldovean, în primul rând, că ați găzduit cu adevărat tot poporul nostru, toți refugiații din primele zile de război total. Vă mulțumim. Nu vom uita niciodată asta.

Așa cum a spus deja doamna președintă, am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, despre unele proiecte de infrastructură, proiecte prioritare foarte importante, pe care le vom semna în viitorul apropiat. Și cred că ceea ce este foarte important, viitorul nostru în UE. Și Ucraina este pregătită să fie în NATO. Așteptăm momentul în care NATO va fi gata să găzduiască și să aibă Ucraina.

Și cred că garanțiile de securitate sunt foarte importante, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru vecinii noștri din Moldova, din cauza Rusiei și a agresiunii din Ucraina și a agresiunii potențiale pentru alte părți ale Europei. Așa că suntem bucuroși să fim aici. Și, de asemenea, voi vorbi cu unii parteneri despre ERGS, potențiala coaliție ERGS și coaliția patrioților. Aceasta este noua noastră inițiativă. Avem cu adevărat nevoie de ea. Și vom vorbi, de asemenea, despre un sprijin puternic pe câmpul de luptă și despre formula de pace, ceea ce despre doamna președinte a spus deja. Vă mulțumesc foarte mult” – a spus Volodimir Zelenski.

Întrebat de jurnaliști cât crede că va mai dura războiul din Ucraina, Zelenski a răspuns:

”Până la victoria noastră. Când vom câștiga, războiul se va opri. Sau Rusia poate opri acest război mai devreme. Pot să plece de pe teritoriul nostru. Cred că acesta este răspunsul.”

Participarea președintelui ucrainean la Summit nu a fost confirmată oficial anterior, nici infirmată, din motiv de securitate.

Republica Moldova găzduiește Summitul CPE, la care sunt așteptați aproximativ 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, iar NATO va apăra cerul R. Moldova timp de două zile.

Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.

Articole asemănătoare

Back to top button