fbpx

Președinta Institutului Verde European: Războiul din Ucraina are efecte dezastruoase asupra mediului, există pericolul crizei alimentare

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are efecte duble, întrucât duce la pierderi de vieți omenești, dar și desfigurează natura. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri de la IPN de către Mariana Iațco, conferențiară universitară a USM, doctor în științe politice, președintă a Institutului Verde European din Moldova. Potrivit ei, costurile pentru restabilirea zonelor afectate de război vor fi foarte mari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Acest război are niște efecte dezastruoase. Să ne gândim la munițiile pe care le folosește Rusia în acest război, nitrații, armele cu fosfor care sunt interzise prin dreptul internațional umanitar și au un efect destul de negativ asupra solului, să nu uităm de acele bombardamente care au loc asupra uzinelor chimice, rafinăriilor, benzinăriilor. Toate aceste substanțe se scurg în pământ, în apă. Chiar dacă în viitorul apropiat se va încheia războiului, vom vedea în ce măsură aceste terenuri sunt locuibile sau pot fi cultivate”, a declarat Iațco.

Mariana Iațco spune că războiul va avea consecințe dezastruoase asupra mediului, iar pericolul unei crize alimentare este unul foarte serios.

„Pe partea de agricultură, pe lângă schimbările climatice mai există și pericolul unei crize alimentare. Să nu uităm că Ucraina este al treilea stat exportator de grâne în lume, iar acest conflict se va răsfrânge foarte dur asupra agriculturii ucrainene, în special în zonele afectate de conflictul militar. Practic, vor fi zone care nu vor putea fi locuibile de către oameni. Va fi o experiență pe care a avut-o Franța în Primul și al Doilea Război Mondial, când erau marcate cu roșu zonele unde nu era permisă locuirea sau prelucrarea terenului din acele zone. Probabil că Ucraina va fi în aceeași situație”, mai spune președinta Institutului Verde European din Moldova.

Potrivit ei, chiar dacă statele lumii susțin o reconstrucție a Ucrainei, țara nu va fi ce a fost înainte de război.

„Substanțe chimice și metale grele persistă foarte mult timp, nu este exclus să ajungă în hrană, așa cum a fost și în zona Cernobîl, când era foarte periculos să ai roadă de pe acele pământuri. Este destul de greu de estimat aceste efecte, deși ele sunt foarte evidente la nivel regional. În timp, aceste efecte ar putea să ne coste foarte scump pe noi toți”, mai declară Mariana Iațco.

Totodată, doctorul în științe politice susține că deși Republica Moldova este o țară neutră, statul trebuie să investească în securitate: „Conflictul din Transnistria a schimbat viața noastră foarte mult, întrucât ne-a adus într-o zonă a incertitudinii, într-o zonă unde este foarte dificil ca cetățenii sau guvernarea să-și planifice niște lucruri, într-o zonă cu un conflict înghețat de 30 de ani. Chiar dacă suntem un stat neutru, astăzi trebuie să fim conștienți că neutralitatea are un cost, că statele trebuie să investească în reziliența și securitatea lor. Aici mă refer inclusiv la securitatea de mediu. Planeta nu este de dreapta și nici de stânga, este a tuturor. Curenții de aer nu au frontiere, nu te întreabă de ce parte ești. De aceea trebuie să fim foarte atenți, iar noi ca cetățeni să ne informăm din surse oficiale și să nu contribuim la extinderea falsurilor, panicii, urii sau dezbinării în societate”.

Dezbaterea publică la tema „Războiul și Planeta”, este a 275-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Articole asemănătoare

Back to top button