fbpx

Premierul Olandei, care folosește un model vechi de Nokia, trebuie să explice de ce și-a șters mesajele din telefon ani la rând

Premierul Olandei, Mark Rutte, care foloseşte un vechi telefon Nokia, este acuzat că a şters mesaje de pe dispozitivul mobil zi de zi, ani la rând, încălcând astfel legislaţia care le impune demnitarilor olandezi să arhiveze corespondenţa pentru a putea fi traşi la răspundere în viitor dacă aceasta ar releva fapte contrare legii. Mai mulți deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă, relatează digi24.ro

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scandalul a fost denumit de presa locală „Nokiagate”, cu referire la telefonul vechi şi demodat folosit de premierul Rutte. Motivul invocat de şeful guvernului olandez, ca scuză pentru ştergerea sms-urilor primite, ar fi că dispozitivul mobil ar avea spaţiu de stocare doar pentru 20 de mesaje.

”Niciodată nu am ascuns chestiuni importante”, a spus Mark Rutte, la o conferinţă de presă, în apărarea sa. ”Nu sunt un mare fan al smartphone-urilor”, a mai motivat premierul olandez, promiţând însă că de acum înainte va folosi un astfel de telefon pentru a putea stoca mesajele primite. Ulterior, Rutte a apărut în Camera Reprezentanților utilizând un smartphone.

Critici asupra lui Mark Rutte: Putem ”şterge” acest guvern?

Nu este prima dată când premierul aflat la putere din anul 2010 este implicat într-un scandal de acest fel. În 2018 el a fost acuzat că a şters un mesaj în care fostul director general al companiei Unilever îi cerea să elimine un impozit pe dividende.

Critici vin acum asupra lui din tot spectrul politic. ”Premierul şi-a şters hard disk-ul la sfârşitul fiecărei zile. O soluţie perfectă pentru a putea nega orice problemă în care eşti implicat”, a scris pe Twitter lidera socialiştilor olandezi, Lilian Marijnissen.

”Putem ”şterge” acest guvern?”, a întrebat tot într-o postare pe o rețea socială liderul Partidului Libertăţii, Geert Wilders.

Parlamentarii aşteaptă acum o dezbatere pe acest subiect şi i-au cerut de asemenea lui Rutte ca înaintea acesteia să le prezinte o scrisoare explicativă.

Articole asemănătoare

Back to top button