fbpx

Peste 50 de personalități din întreaga lume insistă ca Eurovision 2019 să nu aibă loc în Israel. Care este motivul?

Mai multe personalități, printre care și creatoarea de modă Vivienne Westwood sau regizorul Mike Leigh, au solicitat cu insistență ca noua ediție a concursului internațional Eurovision să nu fie organizată în Israel, dar în altă țară. Cererea a fost susținută deja de peste 50 de artiști.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Palestinienii sunt privaţi de drepturi fundamentale. Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale lor”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată, printre alţii, şi de trupa Wolf Alice şi actriţele Maxine Peake şi Miriam Margolyes.

Solicitarea se adresează televiziunii de stat britanice, BBC, care este membru al asociaţiei ce organizează Eurovision 2019 – „European Broadcasting Union”. O reacție la acestă scrisoare, însă, nu a fost făcută.

De altfel, aceasta nu este prima inițiativă în care se cere boicotarea ediţiei din Israel. Totodată, și artiştii care au acceptat să concerteaze în această ţară, precum Nick Cave, Radiohead şi Lana Del Rey, au fost aspru criticaţi.

O altă scrisoare deschisă de acest gen a fost creată în septembrie 2018, iar peste 140 de personalităţi culturale au cerut boicotarea concursului. Solicitarea a fost semnară de scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântăreţul britanic Brian Eno şi Roger Waters, fostul membru Pink Floyd.

Scrisoarea a fost iniţiată de mişcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru a completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii. Autorităţile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.

Una dintre cele mai recente polemici în ceea ce ține Eurovision a avut loc în 2017, când Rusia a anunţat că nu va difuza concursul, după ce Ucraina, ţara gazdă, a refuzat să le primească reprezentanta, scrie mediafax.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button