fbpx

Pe Aleea Clasicilor din Chișinău va fi inaugurat bustul poetului Dumitru Matcovschi

Duminică, 1 decembrie, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi inaugurat bustul poetului Dumitru Matcovschi. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Primăriei, cheltuielile pentru realizarea conceptului și instalarea obiectivului, în valoare de 480.000 de lei (inclusiv 283.000 de lei pentru confecționarea bustului), au fost acoperite din sursele bugetului municipal.

Autorii lucrării sunt sculptorii Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc și arhitectul Victor Vieru. Echipa de artiști a fost selectată de Primăria capitalei în baza unui concurs municipal deschis.

Dumitru Matcovschi s-a născut în anul 1939, în satul Vadul Rașcov, județul Soroca (în prezent raionul Șoldănești). A fost poet, prozator și dramaturg. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al Mișcării de Renaștere Națională din anii ʼ90 ai sec. XX.

Scriitorul-academician este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și dramaturgie. A obținut distincţii precum Ordinul „Meritul Cultural”, „Steaua României” în grad de Comandor şi „Ordinului Republicii”.

În anul 2009, la jubileul de 70 de ani, Dumitru Matcovschi s-a învrednicit de titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Poetul s-a stins din viață la 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button