fbpx

Partidul ȘOR propune ca activitatea șefului statului să fie suspendată prin lege în perioada campaniilor electorale

Partidul ȘOR cere asigurarea condițiilor egale pentru concurenții electorali la alegerile prezidențiale. În acest context, deputații formațiunii au anunțat joi, 11 iunie, că au depus spre înregistrare o inițiativă legislativă privind completarea Codului electoral. Aceasta prevede, printre altele, obligarea președintelui în exercițiu să-și suspende activitatea pe parcursul campaniei electorale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marina Tauber a menționat că toate rapoartele de monitorizare de la scrutinele anterioare accentuează că una dintre principalele încălcări în campania electorală este utilizarea resurselor administrative de către concurenții aflați la guvernare la nivel central și local.

„Deputații Partidului ȘOR au constatat că legislația electorală conține mai multe lacune, neconcordanțe și lipsuri. Una dintre acestea este faptul că președintele țării nu este obligat să-și suspende activitatea pe parcursul campaniei electorale, dacă este înregistrat în calitate de concurent electoral.

Această scăpare îi va pune în condiții inegale pe concurenții electorali. Înțelegem că până acum nu a fost cazul, deoarece șeful statului era ales de Parlament. Acum, însă, când la alegerile prezidențiale va participa și președintele în exercițiu, dacă nu va fi obligat să-și suspende activitatea, ar pune în condiții inegale concurenții electorali și l-ar favoriza pe acesta”, a declarat Marina Tauber, secretara fracțiunii Partidului ȘOR, într-un briefing,

În acest context, deputații Partidului ȘOR propun introducerea unui punct nou în art. 13 din Codul electoral, care stabilește în mod expres că printre concurenții care sunt obligați să-și suspende activitatea este și președintele țării.

„Această prevedere nu este îndreptată împotriva actualului președinte, dar trebuie să recunoaștem că în pofida aceluiași Cod electoral care nu-i permite să fie membru de partid, Igor Dodon, pe parcursul mandatului său, a jucat anume acest rol, declarându-se în mod deschis lider neformal al unei formațiuni politice. Ba mai mult, un deputat din formațiunea respectivă a propus chiar anularea interdicției respective, astfel încât președintele să poată fi și membru de partid. Asta deși Constituția îl obligă să fie un garant și un mediator în societate și între puterile statului”, a menționat Tauber.

Deputata a mai spus că dacă șeful statului nu-și suspendă activitatea, se va ajunge la situația în care s-ar folosi inevitabil resursele statului în campania sa electorală.

„La modul în care se comportă actualul președinte, interdicția pentru el ar trebui să fie nu de aproximativ 30 de zile înainte de alegeri, dar de cel puțin un an, pentru că deja toate resursele administrative ale președinției, dar și ale statului, au fost concentrate în vederea organizării campaniei electorale a acestuia”, a menționat, mai în glumă, mai în serios, Marina Tauber.

Fracțiunea Partidului ȘOR va înregistra chiar astăzi proiectul de lege în Parlament, îndemnând colegii să-l susțină în procesul de adoptare.

Articole asemănătoare

Back to top button