fbpx

Parlamentare 2019: Unde vor vota elevii și studenții care nu au viză de reședință în localitățile în care învață?

Mii de elevi și studenți din toată țara sunt așteptați la urnele de vot pe 24 februarie, atunci când vor avea loc alegerile parlamentare. Vor putea să-și exercite votul chiar și cei care învață în alte localități decât cele de baștină, dar nu au viză de reședință acolo.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, tinerii vor putea vota prezentând buletinul de identitate și un act care confirmă în ce instituție studiază. Cu toate acestea, vor putea participa doar la referendum şi vota pentru candidaţii din circumscripţia naţională.

„Această categorie de alegători vor fi înscrişi în lista suplimentară, iar la rubrica notă din listă se va indica instituţia de învăţământ la care aceştia sunt înmatriculaţi. Dacă au domiciliu sau reşedinţă această categorie studenţii sau elevii cu drept de vot în aceeaşi circumscripție uninominală cu instituţia de învăţământ la care sunt înmatriculaţi aceşti alegători pot vota şi pentru candidatul din circumscripţia uninominală”, a declarat Alina Russu.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul militarilor care nu au viză de reşedinţă în localităţile în care îşi fac serviciul militar. Ei vor vota în baza livretului militar şi vor fi incluşi în lista suplimentară, dar nu vor putea alege candidatul din circumscripţia uninominală în care este inclusă localitatea. Studenţii, elevii şi militarii vor fi obligaţi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să nu mai voteze în altă secţie.

Articole asemănătoare

Back to top button