Uncategorized

Ouăle sunt sănătoase, dar sunt bune pentru organism? Un nou studiu ne arată câte ar trebui să consumăm și cum

Prețul ouălor, cândva un produs de bază ieftin din bucătăriile comerciale și casnice, a crescut vertiginos în ultima vreme. În timp ce restauratorii locali se grăbesc să își adapteze afacerile, cercetătorii de la Universitatea din Boston își pun o altă întrebare: cât de bune sunt totuși ouăle pentru oameni?

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu un conținut ridicat de proteine și nutrienți precum vitamina D, ouăle sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că conțin cantități semnificative de colesterol, care poate bloca arterele și crește riscul de boli de inimă. Asociația Americană a Inimii sugerează că persoanele care mănâncă ouă ar trebui să consume doar un ou sau două albușuri de ou pe zi, scrie AlephNews.

Dar, într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat cinci sau mai multe ouă pe săptămână prezentau un risc mai mic de hipertensiune arterială și diabet de tip 2. De asemenea, aveau un nivel mai scăzut al glicemiei. Combinat cu alte modele alimentare sănătoase, s-a constatat că un consum regulat de ouă are beneficii pe termen lung.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat 2.349 de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. Aceștia au fost participanți la o cohortă de descendenți ai Framingham Heart Study, care urmărește factorii care contribuie la bolile cardiovasculare de-a lungul deceniilor.

Începând din 1971, membrii acestei cohorte au început să fie supuși la fiecare patru ani la examene care au inclus chestionare, interviuri și analize de sânge. Li s-a cerut, de asemenea, să țină evidența dietei, pe care cercetătorii de la BU au folosit-o în munca lor.

Trebuie remarcat faptul că studiul recent a fost finanțat în parte de un grant din partea Centrului de nutriție a ouălor al American Egg Board. American Egg Board a fost creat la cererea crescătorilor de ouă din țară pentru a pune în comun resursele de marketing și pentru a crește cererea de ouă și produse din ouă din SUA.

Amber Core, dietetician înregistrat la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Healthline că rezultatele nu arată neapărat că consumul de ouă protejează împotriva bolilor de inimă.

„În timp ce acest studiu sugerează că ouăle pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză la jeun, acest lucru nu indică o protecție împotriva apariției bolilor de inimă. Dezvoltarea bolilor de inimă este determinată mai mult de colesterolul ridicat, de tensiunea arterială ridicată și de determinanții genetici”, a declarat ea pentru Healthline.

Dacă oamenii vor dori să își mărească dieta cu ouă, aceasta va costa mai mult decât în urmă cu un an. 

Dorina Blândescu

Recent Posts

Are loc solstițiul de iarnă: Cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an

Pe 21 decembrie 2025 are loc solstițiul de iarnă, care marchează cea mai scurtă zi…

4 ore ago

Forțele ruse ar fi intrat în regiunea Sumî și ar fi dus curca 50 de civili ucraineni în Rusia

Forţele ruse au traversat graniţa cu Ucraina în regiunea de nord-est Sumî şi au transportat…

4 ore ago

R. Moldova va prelua temporar o parte din fluxurile de transport ucrainene, din cauza atacurilor asupra infrastructurii din regiunea Odesa

Centrul Național de Management al Crizelor (CNMC) informează că în contextul războiului de agresiune al…

7 ore ago

Morpheus 8 – viitorul rejuvenării faciale non-chirurgicale

Medicina estetică modernă caută metode prin care pielea ta să fie îmbunătățită într-un mod natural,…

2 zile ago

video | „Ea nu știe că asta e abia începutul”. Cum apartamentele „fantomă” pe site-urile de anunțuri lasă oamenii fără bani și cu identități furate

Apartamentele „fantomă” care se dau în chirie pe site-urile de anunțuri lasă oamenii fără bani,…

2 zile ago

Un bărbat, condamnat la închisoare pentru finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șansa”

Un bărbat a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, după ce instanța…

2 zile ago