fbpx

opinie | Stoianoglo ar fi noul preferat al Moscovei, după ce Dodon a comis o serie de gafe la Chișinău

Ceea ce se întâmplă în ultimul timp în Republica Moldova în spatele așa-numitelor dosare politice nu ar reprezenta altceva decât eliberarea agenților ruși, care ar trebui să îndrepte politica moldovenească spre interesele directe ale Rusiei. Potrivit unui material publicat de portalul deschide.md, Kremlinul ar fi pus stăpânire nu doar pe șeful statului și pe majoritatea parlamentară, dar și pe procurorul general.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Dodon a mers pe 24 iunie la parada militară de la Moscova, la care au defilat și militarii moldoveni. Potrivit articolului citat, „așa cum e deprins să facă, ceea ce a recunoscut chiar el într-o discuție cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, el a mers și cu „notițele” de rigoare și anume că și-a îndeplinit tema pentru acasă”.

În secvențele video difuzate de presa rusă se vede că Vladimir Putin nu pare a fi dispus să discute cu Dodon, însă președintele Moldovei ar fi reușit să îi atragă atenția asupra sa. Totuși, potrivit deschide.md, problema lui Dodon ar fi că a pierdut încrederea Moscovei, fiind surclasat de cineva de la care nici nu se aștepta – procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Este cunoscut că Rusia nu are favoriți evidenți și de lungă durată, mai ales că și la Moscova sunt mai multe cercuri de interese și de influență, inclusiv în privința Republicii Moldova. Oficial, Kremlinul ar avea o singură condiție – cine îndeplinește condițiile și rezolvă problemele, acela este agreat.

Așa s-ar fi întâmplat pe vremea lui Voronin, dar și cea a Alianțelor pentru Integrare Europeană, iar lucrurile nu s-au prea schimbat. Totuși, până acum așa-numitul „port-drapel” al Moscovei la Chișinău ar fi fost Igor Dodon, Kremlinul și-ar fi pierdut încrederea în el după mai multe gafe, inclusiv cea legată de pierderea controlului asupra Curții Constituționale, dar și în privința altor chestiuni care nu au fost soluționate. În prezent, conform sursei, potrivit unor surse din administrația prezidențială, atenția Moscovei ar fi axată asupra procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cel care ar fi îndeplinit sută la sută orice comandă venită de la „fratele mai mare”.

Bineînțeles, în primul rând, a fost eliberarea și reabilitarea tuturor agenților FSB care ar fi deservit Rusia în Republica Moldova. Deschide.md face referire, în context, la:

  • Iurie Bolboceanu, care a fost interceptat în timp ce ar fi furnizat informații unui angajat al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova;
  • Vitalie Burlacu alias „Vitas” și Irina Balagai, reținuți într-un dosar conex cu al lui Bolboceanu, în timp ce ar fi încercat să destrame o alianță de guvernare pro-europeană,
  • Pavel Grigorciuc, unul dintre liderii așa-numitei Mișcări „Antifa”, care alături de Grigore Petrenco ar fi fost cei mai mari rivali ai coalițiilor pro-europene de la Chișinău;
  • Veaceslav Platon, numit în spațiul public raiderul Nr. 1 în CSI, care ar fi autorul multor evaziuni, preluări ilegale de acțiuni și companii, arhitectul așa-numitului „laundromat”. Eliberarea ultimului provoacă și mai multe semne de întrebare în contextul în care a fost surprins în mai multe discuții amicale cu Stoianoglo, căruia i se adresa cu diminutivul „Slava”.

Potrivit autorilor materialului citat, Stoianoglo ar fi „eroul perfect” pentru Moscova – un justițiar în condițiile corupției tot mai mari din Republica Moldova, reprezentant al unei minorități etnice și vorbitor de limbă rusă, personaj care ar fi slujit mai multe guvernări – PCRM, PDM, PSRM, și care ar fi dispus să se plieze „așa cum trebuie”. În articol, acesta este comparat cu „Pavlik Morozov”, deoarece ar fi mereu pregătit și la datorie.

În ceea ce îl privește pe Dodon, sursa citată precizează că el mai rămâne printre apropiații Kremlinului, însă deocamdată, iar acest fapt l-ar speria.

Articole asemănătoare

Back to top button