fbpx

opinie | Dodon nu se mai poate baza pe Pavel Filip, care ar fi gata să părăsească în scurt timp coaliția cu PSRM, dacă se va înțelege cu PAS și PPDA

Deși Parlamentul a anunțat că Eugeniu Nichiforciuc este bolnav de COVID-19, zvonurile precum că aceasta ar fi o informație falsă și un scenariu pus la cale de Igor Dodon continuă să apară. Potrivit unor surse, președintele țării ar fi recurs la acest pas pentru a câștiga timp ca să „cumpere” liderii locali ai Partidului Democrat, transmite hotnews.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform unor surse, care au făcut declarații pentru portalul citat, Dodon nu se mai poate baza pe Pavel Filip, care ar fi gata să părăsească în scurt timp coaliția cu PSRM, dacă se va înțelege cu PAS și PPDA. Mai mult, în context, ar urma să-l înlăture de la șefia PD-ului.

  • Riscul impeachment-ului

Sursele anonime spun că Dodon ar fi organizat izolarea deputaților cu ajutorul Zinaidei Greceanîi. Totodată, șeful statului s-ar teme de faptul că s-ar putea produce și un vot privind procedura de impeachment, urmat imediat de intentarea unor dosare penale pe numele lui, la bază fiind imaginile video cu sacoșa neagră, dar și multe altele. Aceeași sursă mai declară că PD și cele două componente ale ACUM ar fi convenit deja asupra detaliilor, cu excepția funcției de prim-ministru: Filip ar vrea funcția de prim-ministru, iar ACUM cere un premier neutru – din rândul celor care au învățat la Harvard.

„La Dodon, responsabil de acest proiect este Alexandru Vâlcu și Vladimir Andronache. Ultimul este astăzi sută la sută omul lui Dodon. Pentru Andronache contează foarte mult să păstreze afacerile acaparate în mod ilegal: Hotelul Național, Gările Auto, Tutun CTC. Mai mult, Andronache are la primărie și acte în valoare de cinci – șase milioane de euro, pregătite pentru achiziții ilegale de terenuri și autorizații de construcții. Ion Ceban ar fi împotrivă, însă Dodon a ordonat mai multor subalterni ai primarului să rezolve aceste întrebări, ocolindu-l pe Ion Ceban”, a povestit o sursă anonimă.

  • Cum vrea să-i țină pe deputați în coaliție

În toată această „operațiune”, susține sursa, Dodon ar fi susținut de Nichiforciuc, iar – împreună cu Andronache și Diacov – ar fi pus la cale o campanie de discreditare a lui Filip. Mai mult, președintele ar urma să lanseze materiale compromițătoare despre liderul PD, dar și despre Andronache, iar asta pentru ca PAS să nu accepte niciodată o colaborare cu Andronache, iar cel din urmă să nu aibă altă cale decât să rămână cu Dodon. O tentativă eșuată de acaparare a Partidului Democrat ar fi avut loc încă la ședința fracțiunii, cea de luni, când au fost mai multe pretenții de ordin financiar către Filip.

Următorul pas, potrivit sursei, va fi înlăturarea lui Filip din funcția de președinte al partidului și înlocuirea lui cu Diacov.

„Au planificat să publice mai multe materiale compromițătoare, pentru că Filip are multe schelete în dulap. După care vor cumpăra Consiliul Național. Au început deja, din acest weekend, să meargă prin raioane. Câteva grupuri de persoane care reprezintă blocul Andronache-Nichiforciuc-Diacov discută deja cu liderii regionali”, a povestit sursa.

Iar pentru toate aceste strategii, s-ar utiliza bani proveniți din Rusia: un milion de dolari pentru „cumpărarea” loialității liderilor locali ai PDM în vederea înlocuirii lui Filip cu Diacov. Fiecare lider local ar urma să primească câte 30-40.000 de dolari.

Sursa anonimă mai susține că democrații apropiați lui Filip, care nu vor accepta, ar putea fi șantajați cu dosare penale. În tot acest context, Dodon i-ar fi promis lui Diacov funcția de speaker. Se mai crede că Eugeniu Nichiforciuc ar fi primit de la Moscova două milioane de dolari, fără ca Dodon să știe, pentru „loializarea” deputaților PD față de Nichiforciuc. Nichiforciuc însă și-a fi însușit banii.

„Le-a dat la doi-trei, restul și i-a lăsat, spunând minciuni că ar controla 10 deputați. Acum minte Rusia, spunându-i că oamenii l-au mințit și pleacă pentru că lor, chipurile, li se plătește câte 500.000 de dolari. Bani absolut ireali pentru Moldova”, a comunicat sursa, considerată destul de apropiată de PSRM și Igor Dodon, precizează portalul citat.

Articole asemănătoare

Back to top button