fbpx

Oleg Serebrian: „Săparea tranșeelor la graniță nu reprezintă acțiuni de atac, ci de apărare”

Pregătirile Ucrainei la granița cu Republica Moldova reprezintă acțiuni defensive, nu ofensive. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia concentrarea de forțe militare în apropierea segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene reprezintă pregătiri ale armatei ucrainene pentru un eventual atac din regiunea transnistreană. Reprezentantul Guvernului de la Chișinău spune că și săparea tranșeelor la graniță nu reprezintă acțiuni de atac, ci de apărare, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vicepremierul Oleg Serebrian spune că trupele ucrainene concentrate la granița cu Republica Moldova nu au menirea de a ataca, ci de a se apăra de un eventual atac venit din regiunea transnistreană.

Potrivit oficialului, Ucraina a fost avertizată de experții militari cu referire la un eventual pericol venit din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Oleg Serebrian spune că miza Ucrainei este de a se apăra, nu de a deschide un al doilea front.

„Așa cum sunt dispuse unitățile ucrainene și tipul de fortificații pe care-l au ucrainenii, aceste acțiuni sunt defensive, nu ofensive. Mai curând Ucraina s-a temut tot timpul de o ofensivă, de un atac din regiunea transnistreană și de mai multe ori s-a vehiculat această ipoteză, că regiunea transnistreană ar putea fi folosită drept spațiu de unde s-ar extinde agresiunea împotriva Ucrainei. Nu e un secret că Ucraina a menținut mai multe unități în apropiere de regiunea transnistreană, unități care puteau fi folosite pe alte segmente ale frontului. Faptul că este o prezență militară acolo nu este un secret pentru nimeni, nici pentru noi. Dacă au loc pregătiri, sunt pregătiri defensive, pentru că foarte mulți experți militari au avertizat încă în ianuarie că în primăvara acestui an ar putea avea loc o nouă ofensivă. S-a vehiculat ipoteza unui atac dinspre Belarus, dar unii consideră că și regiunea transnistreană poate fi folosită într-o operațiune militară care ar viza Odessa”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Oficialul se arată sceptic în privința unui potențial atac sub steag fals din regiunea transnistreană care ar provoca Ucraina să atace. Cu referire la tranșeele săpate de partea ucraineană de-a lungul graniței cu Republica Moldova, oficialul spune că acțiunea are menirea de a stopa fenomenul contrabandei la frontieră.

„S-a vorbit în spațiul public că ar putea avea loc o operațiune sub steag fals. Personal, nu cred în această ipoteză. S-a vorbit și anul trecut despre această ipoteză. Ce ține de săparea tranșeelor la graniță, stoparea fenomenului contrabandei poate fi un element, dar tranșeele sunt defensive, nimeni nu se pregătește de ofensivă cu tranșee”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Recent, reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat că Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a săpat tranșee la granița cu Republica Moldova. Partea ucraineană și-a justificat acțiunile prin intenția de a împiedica trecerea ilegală a frontierei și de a stopa fenomenul contrabandei.

Articole asemănătoare

Back to top button