fbpx

Oficial ucrainean: Ucraina a pierdut 20% din populația sa de la începerea invaziei rusești 

Circa 20% din populaţia Ucrainei a părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ, citat de EFE și Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o intervenţie în faţa presei, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul ucrainean a menţionat că circa 7,9 milioane de cetăţeni din cei aproximativ 41 de milioane de locuitori pe care îi avea Ucraina la sfârşitul anului trecut au fugit din ţară, scrie HotNews.

„Şapte milioane şi nouă sute de mii de persoane au ieşit din ţară în căutarea unui refugiu în străinătate, ceea ce reprezintă 20% din populaţia ţării noastre”, a notat el.

În plus, 4,9 milioane de ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern din cauza ostilităţilor declanșate de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, iar din aceştia, se estimează că o treime sunt pensionari şi persoane cu handicap, a adăugat el.

În pofida numărului în creştere de refugiaţi şi strămutaţi, Lubineţ a afirmat că cel puţin 13 milioane de persoane continuă să trăiască în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă sau în zonele unde au loc lupte crâncene.

Ucraina acuză Rusia de torturarea copiilor

În urmă cu o zi, Lubineț a declarat că autoritățile ucrainene au descoperit o cameră pe care rușii o foloseau pentru a reține și tortura copiii în timpul ocupației Hersonului.

Potrivit mărturiilor localnicilor și altor victime ale torturii din unitate știau că minorii ucraineni au fost ținuți acolo de serviciile de securitate ruse, care au numit camera „celula copiilor”.

Lubineț a acuzat că copiii au primit puțină apă și aproape deloc mâncare și că, potrivit mărturiilor localnicilor, ei au fost supuși abuzului psihologic din partea răpitorilor ruși, care le-au spus acestora că părinții lor i-au abandonat și că nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

Un băiat de 14 ani a fost arestat și mai târziu torturat doar pentru că a fotografiat echipamentul rusesc spart, Lubineț.

„Aceasta este prima oară când am înregistrat tortura copiilor”, declarat oficialul ucrainean. „Am crezut că nu se poate mai rău după Bucha, Irpin… dar chiar am dat de mai rău în Herson”, a subliniat acesta.

Articole asemănătoare

Back to top button