fbpx

Obiceiurile alimentare greșite care îți pot provoca insomnie

Nu doar depăşirea orei de culcare sau excesul de băuturi care conţin cafeină îţi pot da insomnie. Ceea ce alegi să mănânci peste zi, mai ales spre seară îţi poate face nopţile albe.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O mulţime de obiceiuri alimentare pot declanșa insomnia sau îţi pot crea probleme cronice de somn. Nu este nicio surpriză că, dacă faci exces de cafea sau băuturi energizante, nu vei putea să adormi la ora la care eşti obişnuit. Această substanță naturală, cafeina, se află în cafea, ceai, ciocolată şi chiar unele suplimente alimentare. Blochează receptorii creierului pentru adenozină, o substanță care favorizează somnul. Consumul de cofeină în exces de-a lungul zilei, sub diverse forme este cea mai scurta cale spre o noapte nedormită, scrie clickpentrufemei.ro.

Efectele cafeinei se simt la aproximativ o oră după consum, dar toleranța diferă în funcţie de persoană. Unii sunt mai sensibili la cafeină. În cazul loc, până şi cafeaua de dimineaţă le poate afecta somnul din noaptea următoare. Cafeina nu este singurul vinovat pentru insomnie. Vezi ce alte alimente ar trebui eliminate din partea a doua a zilei pentru a nu-ţi crea dificultăţi care ţin de odihnă!

Mănânci picant seara

Consumul de alimente picante poate provoca arsuri la stomac mai ales când te întinzi seara pentru somnul de noapte. Acidul gastric din stomac ajunge să se deplaseze mai ușor în esofag, ducând la durere, eructații și indigestie. Toate pot fi simptomele bolii de reflux. Această boală poate fi corelată cu tulburările de somn.

Nu iei multivitamine

Există o legătură strânsă între somnul sănătos și elementele nutritive pe care le procuri din alimente. Magneziul este recomandat pentru un somn bun, dar nu este singurul. Persoanele care au mai des nopţi albe au un nivel redus de vitamina D, vitamina K, fier şi zinc și magneziu.

Faci exces de grăsimi saturate
Potrivit unor cercetări realizate în anul 2020, consumul excesiv de grăsimi saturate în timpul zilei a dus la afectarea calității somnului nocturn. În urma studiului s-a constatat că persoanele care au o dietă mai bogată în grăsimi saturate se trezesc frecvent în timpul nopții și, în general, au un somn mai puțin odihnitor şi benefic.

Extrapont

Grăsimile bune, ca acizii grași Omega-3 te ajută să te odihneşti mai bine. Uleiurile bogate în DHA și EPA din seminţe de in, peşte gras, nuci măresc eficiența somnului.

Ai în dietă prea multe surse de carbohidraţi

Carbohidrații în exces cresc riscul de îngrăşare, boli de inimă, diabet, dar şi insomnie. Potrivit unui studiu din anul 2019, femeile în vârstă care au consumat mai des alimente cu carbohidrați (pâine albă, produse de patiserie, paste) au avut tulburări de somn. Carbohidrații cresc rapid glicemia, iar nivelul ridicat de zahăr din sânge este asociat cu insomnia şi apneea în somn.

Articole asemănătoare

Back to top button