fbpx

Numărul elevilor în municipiul Chișinău crește anual cu câteva mii. Cum se explică

Rețeaua de școli și grădinițe din municipiul Chișinău este cea mai mare din țară și necesită investiții masive. În 2023, pentru domeniul educației au fost alocați peste 3,8 miliarde de lei. Declarațiile aparțin viceprimarului capitalei, Angela Cutasevici, potrivit căreia numărul elevilor în municipiul Chișinău este în continua creștere, iar autoritățile locale depun eforturi pentru a extinde rețeaua școlară, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2023 prevede venituri de 6,7 miliarde lei și cheltuieli de 7,3 miliarde lei. Cele mai mari alocații din bugetul municipal sunt prevăzute pentru domeniul educației, fiind vorba de peste 3,8 miliarde de lei. Viceprimarul Angela Cutasevici spune că rețeaua de școli și grădinițe din capitală este cea mai mare din țară, fapt ce necesită investiții suplimentare.

„Suma este prevăzută pentru salarii. De asemenea, o parte din cheltuieli sunt prevăzute pentru întreținerea școlilor, dezvoltarea lor. În 2019 a fost alocată suma de 47 de milioane de lei, iar în 2022 am ajuns la suma de 200 de milioane de lei investiții în rețeaua școlară. Nici acum aceste investiții nu sunt suficiente pentru că nevoile educației sunt mari, probleme multe, dar și rețeaua școlară este foarte mare, cea mai mare din Republica Moldova”, a spus Angela Cutasevici în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit viceprimarului, pe teritoriul municipiului Chișinău sunt 332 de instituții școlare, dintre care 151 de licee. În instituțiile din Chișinău sunt înmatriculați 99 220 de elevi. Potrivit Angelei Cutasevici, în comparație cu instituțiile din raioane, capitala înregistrează o creștere constantă a numărului de elevi.

„Atestăm o creștere constantă, anual, de peste 2 500 de elevi în instituțiile școlare, fapt îmbucurător. În același timp, creșterea numărului de elevi necesită o mai mare implicare, extinderea rețelei școlare, ca să asigurăm condiții bune pentru toți. În prezent, în școlile existente se extind și se valorifică toate spațiile. De exemplu, sălile de clasă care anterior nu au fost utilizate, acum se renovează și se utilizează. Spațiile care au fost date anterior în folosință altor entități, acum le readucem în domeniul public, le reparăm și le oferim școlilor” a mai spus viceprimarul municipiului Chișinău.

De asemenea, în municipiul Chișinău activează peste 10 mii de cadre didactice. Viceprimarul Chișinăului spune că tinerii specialiști beneficiază de facilități din partea Guvernului și Primăriei Chișinău pentru a asigura menținerea lor în sistem.

„În ultimii ani avem o creștere a numărului de angajați noi, peste 1 400 de cadre didactice, profesori, educatori sunt nou-veniți în sistem. E vorba de angajați veniți din altă entitate teritorială, dar și tineri specialiști. Lipsa cadrelor didactice persistă, ea este în prezent de circa 400 cadre didactice în școli și grădinițe. De asemenea, se atestă o lipsă de 300 de cadre auxiliare. Având un număr mare de angajați, este compensată lipsa de cadre prin cumularea orelor, fie prin extinderea programului. Pentru tinerii specialiști există programul guvernamental care le oferă 120 de mii de lei în primii trei ani. Ei au și alte facilități din partea municipalității. Noi le achităm 2000 de lei pentru chirie. Oferim compensații pentru energia termică, electricitate” a punctat Angela Cutasevici.

Articole asemănătoare

Back to top button